Συνέλευση ΟΗΕ στη σκιά του Covid

by/ 0 Comments / 0 View / 22/09/2021

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες από το ταξίδι, καθώς μπορεί φέτος -σε αντίθεση με πέρυσι- η Γενική Συνέλευση να πραγματοποιείται διά ζώσης, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς τους περιορισμούς που εξακολουθεί να θέτει η πανδημία σε συναντήσεις, επαφές και εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν στο περιθώριο του ΟΗΕ.

Ούτως ή άλλως προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν υπάρχει, παρά την περί του αντιθέτου πρόσφατη δήλωση του τελευταίου, η οποία προκάλεσε αμηχανία στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, και χθες κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε, αλλά και ότι δεν συμπίπτουν τα προγράμματα των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, παραπέμποντας στην επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ολοκληρώνεται σήμερα πριν από την έναρξη της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα των συναντήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη θα κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις, οι οποίες αφορούν το διπλωματικό επίπεδο, το οικονομικό επίπεδο και τις συναντήσεις με εκπροσώπους των ομογενών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, όπου στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.

Συναντήσεις θα έχει ακόμα με επιχειρηματικά στελέχη, όπως ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, καθώς επίσης και με ομογενειακές οργανώσεις. Τέλος, απόψε, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε δείπνο που παραθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ορισμένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και από αφρικανικές χώρες.

Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η ομιλία του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί στην Τουρκία, στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, καθώς επίσης και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής μετά και τη σχετική Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά την πρόσφατη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο των MED 9 στην Αθήνα.

Μετά τις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να πάει κατευθείαν στο Παρίσι, όπου θα βρεθεί τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εκεί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο βέβαια είδε και μόλις προ ημερών στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου -κεμαλιστή και πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν- ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο ανταπόδοσης της προ μηνών επίσκεψης του Κ. Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το μέγαρο Μαξίμου, οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο πολιτισμός και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έλεγαν ότι δεν συζήτησαν για τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά ότι έμειναν σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα υποδομών.

efsyn.gr