Συνάντηση Λουκασένκο με Πούτιν στο Σότσι εν μέσω ευρωπαϊκών πιέσεων

by/ 0 Comments / 2 View / 28/05/2021

Στη Ρωσία σήμερα ο ισόβιος πρόεδρος της Λευκορωσίας για μια χείρα βοηθείας εν μέσω αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες για την υπόθεση της σύλληψης του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς του οποίου η πτήση εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο συναντάει σήμερα τον σύμμαχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για συνομιλίες αναφορικά με «στενότερους οικονομικούς δεσμούς», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν «τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τα θέματα προώθησης της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους».

Στις σχετικές ανακοινώσεις για τα θέματα συζήτησης δεν υπάρχει μέχρι τώρα αναφορά για το επίμαχο ζήτημα του 26χρονου ακτιβιστή μαζί με τη σύντροφό του, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή και παρέχει προξενική υποστήριξη στην Ρωσίδα υπήκοο.

Ο ίδιος ο Λουκασένκο στην πρώτη δημόσια δήλωσή του προχθές χρησιμοποίησε σκληρά λόγια τόσο για τον «τρομοκράτη» Προτασέβιτς και τη Σαπέγκα όσο και για τις κυρώσεις των Ευρωπαίων προειδοποιώντας ότι η χώρα του θα απαντήσει στις κυρώσεις και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν οι εισαγωγές ορισμένων προϊόντων.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι η Μόσχα επέτρεψε σε μια πτήση της εταιρίας Austrian Airlines από τη Βιέννη να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την εταιρία.

Χθες η Ρωσία δεν έδωσε άδεια στο σχέδιο πτήσης αυστριακής θυγατρικής της Lufthansa, που θα παρέκαμπτε τη Λευκορωσία, μία ημέρα αφότου δεν είχε δώσει άδεια σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο πτήσης από το Παρίσι στη Μόσχα της Air France. Και οι δύο πτήσεις ακυρώθηκαν.

Επετράπη τελικά σήμερα στην πτήση της Austrian Airlines προς τη Μόσχα να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Η Ρωσία επέτρεψε σε μια πτήση από τη Βιέννη με προορισμό τη Μόσχα της εταιρίας Austrian Airlines να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο την εταιρία.

Χθες, Πέμπτη η Ρωσία δεν έδωσε άδεια στο σχέδιο πτήσης από τη Βιέννη στη Μόσχα της Austrian Airlines, αυστριακής θυγατρικής της γερμανικής εταιρίας Lufthansa, που θα παρέκαμπτε τη Λευκορωσία — μία ημέρα αφότου δεν είχε δώσει άδεια σε ένα αναθεωρημένο σχέδιο πτήσης από το Παρίσι στη Μόσχα της Air France. Και οι δύο πτήσεις ακυρώθηκαν.

efsyn.gr