Συμφωνία Χαμάς και Φάταχ για διεξαγωγή εκλογών μετά από 15 χρόνια

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμφωνία Χαμάς και Φάταχ για διεξαγωγή εκλογών μετά από 15 χρόνια / 7 View / 25/09/2020

Σε μια σημαντική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατέληξαν οι δύο μεγαλύτερες και αντίπαλες οργανώσεις, Χαμάς και Φατάχ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Στόχος είναι οι εκλογές να πραγματοποιηθούν εντός έξι μηνών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, προχωρά σε εξομάλυνση των σχέσεών του με αραβικά κράτη.

«Συμφωνήσαμε να γίνουν πρώτα βουλευτικές, μετά για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και στο τέλος για το κεντρικό συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ. Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σαλέχ Αλ-Αρούρι, είπε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία.

«Αυτήν τη φορά φτάσαμε σε πραγματική συναίνεση. Οι διαχωρισμοί έχουν κάνει μεγάλο κακό στον εθνικό μας σκοπό και εργαζόμαστε για να δώσουμε ένα τέλος σ’ αυτό».

Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη ήταν το 2006.

Ο Αζάμ αλ-Αχμάντ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπή της Φατάχ, τόνισε ότι από τις εκλογές δεν θα αποκλειστεί ούτε η Ιερουσαλήμ ούτε η κατεχόμενη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας. «Χωρίς την Ιερουσαλήμ δεν μπορούν να γίνουν εκλογές», τόνισε.

Σύμφωνα με τη Φατάχ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων στην Τουρκία ήταν «θετικές, αποδοτικές και παραγωγικές. Ο διάλογος είναι σημαντικό βήμα προς τη συμφιλίωση και τη συνεργασία».

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Στάγεχ, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τη θετική ατμόσφαιρα που έριχνε σκιά στον εθνικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της Φατάχ και τη Χαμάς».

Υποσχέθηκε ότι θα παράσχει τις εγγυήσεις για την επιτυχία των εκλογών, ώστε να έχουμε «μια ανανεωμένη δημοκρατική ζωή και να ισχυροποιήσουμε την εθνική ενότητα εν όψει των κινδύνων που απειλούν τον παλαιστινιακό σκοπό για πρώτη φορά στην ιστορία του».

Επίσης ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των γενικών γραμματέων Χαμάς και Φατάχ, ώστε να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες και ο μηχανισμός διεξαγωγής των εκλογών.

Μετά τις εκλογές του 2006, οι δύο οργανώσεις σχημάτισαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία σύντομα κατέρρευσε, ενώ μεταξύ των δύο οργανώσεων ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις που διήρκεσαν ένα χρόνο. Έκτοτε η Χαμάς ελέγχει τη Γάζα και η Φατάχ ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, με έδρα τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη. Οι έως σήμερα προσπάθειες συμφιλίωσης είχαν αποτύχει.

Efsyn.gr