Συμφωνία Πούτιν-Ζελένσκι για αποχώρηση στρατευμάτων από την Ουκρανία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμφωνία Πούτιν-Ζελένσκι για αποχώρηση στρατευμάτων από την Ουκρανία / 7 View / 10/12/2019

Βήματα προσέγγισης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να μπει τέλος στην αιματοχυσία έγιναν στο Παρίσι. Ικανοποίηση εκφράζουν Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ, όμως ο Ζελάνσκι ζητά να γίνουν περισσότερες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η εκεχειρία έως την 31η Δεκεμβρίου, αλλά και να εργαστούν από κοινού για αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις ζώνες έως το τέλος Μαρτίου.

Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, «δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή [της συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός» και «την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019». Ακόμη, συμφώνησαν να επιτύχουν «τον στόχο της απόσυρσης δυνάμεων και οπλισμού ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων μερών του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας.

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι υπό την… επίβλεψη του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ σε αυτή συμμετείχε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στην κοινή ανακοίνωση, γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατουμένους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα. Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

«Σημαντικό βήμα» λέει ο Πούτιν

Μετά το πέρας της τετραμερής συνόδου ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για «σημαντικό βήμα» και για αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί».

«Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε μια καλή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων, διότι θα υπάρξει αποχώρηση δυνάμεων από τρία σημεία-κλειδιά και διότι συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», απαρίθμησε ο Πούτιν.

Σημείωσε δε πως υπάρχουν, ακόμη, πολλά «αγκάθια», προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους από το 2014.

Ακόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη.

Θέλει περισσότερα ο Ουκρανός πρόεδρος
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εκλέχθηκε με τη δέσμευση να βάλει τέλος στο αιματοκύλισμα, δεν έμεινε εντελώς ικανοποιημένος και σημείωσε ότι θέλει να λυθούν περισσότερα προβλήματα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Ε. Μακρόν και την Α. Μέρκελ επισήμανε ότι «εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν ότι πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα σε μια πρώτη συνάντηση. Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε πάντως «θετικό» το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος. Τόνισε πως επανέλαβε τη θέση του Κιέβου ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ούτε να αποδεχθεί την παραχώρηση εδαφών.

Αναγνώρισε ότι η σύνοδος επέτρεψε να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από την ουκρανική επικράτεια και ότι η δουλειά για την επίτευξη διμερούς συμφωνίας θα συνεχιστεί με συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Κίεβο και Μόσχα διεξάγουν διαπραγματεύσεις προς αντικατάσταση της συμφωνίας για τα ενεργειακά που συνήφθη προ δεκαετίας, η ισχύς της οποίας εκπνέει στα τέλη της χρονιάς.

Ο Ζελένσκι και ο Πούτιν πάντως παραδέχθηκαν πως διαφωνούν σε πολλά, ιδίως για πτυχές της πολιτικής διευθέτησης στο Ντονμπάς, κι έδωσαν ραντεβού σε τέσσερις μήνες, χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Πρόοδο βλέπουν Μακρόν και Μέρκελ
Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για βήματα προόδου και ανήγγειλε νέα Σύνοδο σε τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο «το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλάι-πλάι στο Παρίσι είναι ένα σημαντικό επίτευγμα (…) η επανέναρξη [των συνομιλιών] με αξιόπιστο τρόπο δεν είχε κατορθωθεί λόγω της έλλειψης προόδου για πολλά χρόνια. Είναι επίτευγμα».

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα μπορέσει να γίνει νέα συνάντηση στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας εντός τεσσάρων μηνών.

Επισήμανε πως υπάρχουν σαφώς διαφορές ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ιδίως ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές ευελπιστούν να έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για το ζήτημα εντός του χρονικού ορίου ως την επόμενη σύνοδο.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα (…) και είχαμε μια μακρά συζήτηση» στην οποία συμφωνήθηκε να οριστούν «οι πολιτικές προϋποθέσεις και οι προϋποθέσεις ως προς την ασφάλεια για τις τοπικές εκλογές αυτές», μέσα στους τέσσερις μήνες που μεσολαβούν. «Είδαμε τις διαφορές σήμερα. Δεν βρήκαμε κάποια θαυματουργή λύση, αλλά προχωρήσαμε», πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» για τις αποφάσεις της τετραμερούς.

«Σήμερα [χθες Δευτέρα] ξεπεράσαμε το αδιέξοδο», έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση, οικοδεσπότης της οποίας ήταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία συναντήθηκαν για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που εξελέγη φέτος.

Τα μέρη συμφώνησαν σε «ρεαλιστικούς» στόχους, έκρινε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «φυσικά» σκοπός είναι «να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο». Είπε ότι η χθεσινή τετραμερής σύνοδος του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας έδωσε νέα ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία αλλά προειδοποίησε πως μένει να γίνει πολύ δουλειά.

«Λέω πολύ ανοιχτά ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε αλλά η αίσθηση που αποκόμισα από αυτή τη συνάντηση είναι πως υπάρχει καλή θέληση για να επιλυθούν δύσκολα προβλήματα», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Τώρα χρειάζεται να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά υπάρχει ορμή ξανά, κίνηση», έκρινε η γερμανίδα καγκελάριος.