Συμφωνία Μιανμάρ-Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμφωνία Μιανμάρ-Μπαγκλαντές για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια / 20 View / 23/11/2017

Η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροχίνγκια, δήλωσε ανώτερος Βιρμανός αξιωματούχος.

«Είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε το συντομότερο δυνατό, αφού το Μπανγκλαντές μας στείλει τα έγγραφα», δήλωσε ο Μιντ Κιέντ, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Μετανάστευσης και Πληθυσμού της Μιανμάρ αναφερόμενος στις αιτήσεις καταγραφής που πρέπει να συμπληρώσουν οι Ροχίνγκια με τα προσωπικά τους στοιχεία προτού μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μιανμάρ επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός «εθνοκάθαρση» που χρησιμοποίησαν χθες οι ΗΠΑ για να περιγράψουν τις διώξεις του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια δεν βοηθά και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τον στρατό της Μιανμάρ ότι επιδίδεται σε φόνους, μαζικούς βιασμούς και άλλες ωμότητες εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Από τα τέλη Αυγούστου εξαιτίας των διώξεων αυτών περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές. Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση ισοδυναμεί με «εθνοκάθαρση», κατήγγειλαν χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ.