Στους 339 οι νεκροί από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από την Αϊτή

by/ 0 Comments / 23 View / 07/10/2016

Ο τυφώνας Μάθιου, που πλησιάζει τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 215 χλμ/ώρα, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 339 άτομα στην Αϊτή, πολλά από τα οποία είναι από ένα παραλιακό χωριό, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και νεώτερα στοιχεία σήμερα.

Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν επίσης στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όταν ο τυφώνας σάρωσε την Καραϊβική τη Τρίτη και Τετάρτη.

Παρά τη μείωση της ένταξης των ανέμων του, η ένταση του Μάθιου παραμένει στην κατηγορία 4. Οι επιστήμονες προσπαθούν ν’ αναλύσουν την πορεία του κι εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα το βράδυ.

Η Φλόριντα στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δεχθεί την σφοδρότερη θύελλα των τελευταίων δέκα χρόνων με κλείσιμο εργοστασίων και επίσπευση των γεωργικών εργασιών. Οι γεωργοί στη σημαντική αυτή πολιτεία παραγωγής εσπεριδοειδών σπεύδουν τη συγκομιδή και τις αποστολές παραγγελιών, ενώ προετοιμάζονται για βροχόπτωση που αναμένεται να φτάσει κατά τόπους μέχρι και τα 38 εκατοστά.