Στις 31 Μαΐου και επίσημα η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα

by/ 0 Comments / 3 View / 27/05/2021

Επισημοποιήθηκε το «ραντεβού» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, καθώς το ΥΠ.ΕΞ. της χώρας μας ανακοίνωσε σήμερα πως η συνάντηση θα γίνει την Δευτέρα στην Αθήνα, ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες για επικείμενη συνάντηση των δύο ανδρών στις 31 Μαΐου με στόχο να προετοιμαστεί μελλοντική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου.

Οι συνομιλίες των δύο υπουργών έρχονται μετά την σύγκρουσή τους σε ζωντανή μετάδοση κατά τις πρώτες διερευνητικές  μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα, η οποία όμως αποτέλεσε ένα βήμα προσέγγισης, όπως υποστήριξαν και οι δύο.

Όπως αναμενόταν και έγινε σαφές στις τότε δηλώσεις τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου, υπάρχει πλήρης διάσταση. Η ένταση είχε ανέβει και είχαν έρθει με έντονο τρόπο στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που χωρίζουν τα δύο κράτη: από τις έρευνες και τις εξορύξεις στον Αιγαίο και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάννης και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή της και η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε: «Διαφωνίες με την τουρκική πλευρά υπήρχαν και υπάρχουν. Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχει και η βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας και ενός φάσματος συνεργασίας στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα, στους τομείς χαμηλής πολιτικής. Έχουν πολύ μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να συμβάλουν και στις επαφές των δύο λαών και στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Είναι μία ατζέντα που είχε συζητηθεί, κατά την  επίσκεψη στην Άγκυρα από τον κ. Φραγκογιάννη και τον κ. Ονάλ και στην οποία είχε συμφωνηθεί να υπάρξει follow up. Και προσβλέπουμε ότι θα υπάρξει και πολύ σύντομα αυτό το follow up».

Μόνο η ΕΡΤ στην κάλυψη της συνάντησης

Αυτή τη φορά πάντως και με πρόσχημα την ανάγκη τήρησης περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της προστασίας κατά της Covid-19, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει επανάληψη της on camera έντασης που είχε σημειωθεί στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, στην Άγκυρα, στις 15 Απριλίου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου, τη δημοσιογραφική κάλυψη της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα θα αναλάβει αποκλειστικά και μόνο η κρατική τηλεόραση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημοσιοποίηση κάποιας νέας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πολιτικών. Επίσημη αιτιολογία τα περιοριστικά μέτρα ένεκα νέου κορονοϊού.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο, αν θα είναι περισσότερο ευρεία η κάλυψη από τα ΜΜΕ της ιδιωτικής επίσκεψης του Τούρκου υπουργού μία ημέρα πριν, στη Θράκη…

Efsyn.gr