Στην τελική ευθεία προς την πενταμερή για το Κυπριακό

by/ 0 Comments / 2 View / 21/04/2021

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, για διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Η διάσκεψη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου, εντούτοις οι συζητήσεις για το πλαίσιο και τη διαδικασία είναι ακόμα ανοιχτές, με την Τουρκία να επιμένει στην απαίτηση να μη συμμετάσχει η Ε.Ε., ούτε σαν παρατηρητής.

Την τουρκική απαίτηση να μείνει μακριά η Ε.Ε. τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ και επανέλαβε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φ. Οκτάι. Στη διάσκεψη, όπως δηλοί και ο τίτλος της («5+1»), παίρνουν μέρος οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές (η Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα), οι τρεις εγγυήτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία) και ο ΟΗΕ.

Η παρουσία της Ε.Ε. σε ρόλο παρατηρητή, όμως, θεωρείται απαραίτητη, καθώς η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της Ενωσης και η όποια λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παρά ταύτα η Τουρκία έχει διαμηνύσει και προς τα Ηνωμένα Εθνη και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν δέχεται την ευρωπαϊκή παρουσία.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι διαδικαστικό, όπως επίσης δεν είναι διαδικαστικό και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι συζητήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προοπτική συνέχειας για τη διαπραγμάτευση μιας λύσης ή θα προκύψει αδιέξοδο, το οποίο φυσικά καμία πλευρά δεν θέλει να φορτωθεί.

Ειδικά μετά τις σαφείς αναφορές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ως μία από τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας νέας στρατηγικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας (μαζί με την αποφυγή προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ.), η υπονόμευση της πενταμερούς από την Αγκυρα θα ήταν άλλο ένα αρνητικό σήμα για την Ευρώπη. Ο Ν. Δένδιας και ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης χειρίζονται τον διπλωματικό συντονισμό και παράλληλα είναι σε συνεννόηση με την Επιτροπή.

Βολές κατά Δένδια

Στα ελληνοτουρκικά, μετά τις επικρίσεις κομματικών στελεχών του ΑΚΡ κατά του Ν. Δένδια για τη συνάντηση της Αγκυρας, σειρά πήρε ο κυβερνητικός εταίρος του Τ. Ερντογάν, Ντ. Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στην Τουρκία για να προκαλέσει κρίση» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «είναι η μόνη χώρα που απειλεί την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι επιθέσεις από την πλευρά του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Σ. Κιράμ, που χειρίζεται τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, με νέα δήλωση για παράνομη επαναπροώθηση 54 ανθρώπων που προσπάθησαν να περάσουν σε ελληνικά νησιά με βάρκες και απωθήθηκαν παράνομα. Οι τουρκικές αιτιάσεις πάντως δεν φαίνεται να πείθουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στάση της Αγκυρας σε προσφυγικό/μεταναστευτικό, το οποίο άλλωστε μετατίθεται από το ένα Συμβούλιο στο επόμενο και θα τεθεί εκ νέου το Συμβούλιο του Ιουνίου.

efsyn.gr