Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας

by/ 0 Comments / 0 View / 13/10/2021

Μπάμπης Αγρολάμπος

Σε ισχυρή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ για στήριξη της Ελλάδας προσβλέπει ο Νίκος Δένδιας με την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, που θα συνοδεύει την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου διεξάγεται ο τρίτος γύρος του διμερούς στρατηγικού διαλόγου, ενώ αύριο αναμένεται η υπογραφή της Συμφωνίας, που θα είναι πενταετούς διάρκειας.

Στην προηγούμενη τροποποίηση της Συμφωνίας, το 2019, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, με επιστολή του υπογράμμιζε τη δέσμευση στήριξης της ευημερίας και ασφάλειας της Ελλάδας και ανάλογη πολιτική δέσμευση αναμένεται από τον Αντ. Μπλίνκεν, με σαφή αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τη διευθέτηση όποιων διαφορών με άλλες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Στη συνάντηση των δυο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Μέση Ανατολή και η στάση της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην ατζέντα είναι και ο προγραμματισμός της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Ο Ν. Δένδιας θα έχει επίσης συνάντηση με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Κρις Βαν Χόλεν και τον βουλευτή Τζον Σαμπάνης, καθώς και με εκπροσώπους της Ομογένειας. Στο πρόγραμμα του Ελληνα υπουργού περιλαμβάνονται επίσης συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Γ. Λαπίντ και Α. Ναχιάν, αντίστοιχα, που επίσης θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον.

Σε ομιλία του στη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, χθες, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι διαχρονικά η πολιτική της Ελλάδας στην περιοχή είναι η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας. Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο περιβάλλον σταθερό και ασφαλές θα πρέπει, όπως είπε, να τηρούν τις ίδιες αρχές και οι άλλες χώρες.

Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσει μορφές συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες.Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όλη της την επικράτεια, από κάθε πρόκληση και απειλή, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην UNCLOS [Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας]».

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, με ανακοίνωσή του στην οποία περιλαμβάνονται και χάρτες με την αυθαίρετη χάραξη της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε την προκλητική ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέροντας ότι «η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα».

Η ανακοίνωση έγινε προς απάντηση δημοσιευμάτων και δηλώσεων από στελέχη της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει περιορίσει την ερευνητική δραστηριότητα του «Ορούτς Ρέις» κοντά στις τουρκικές ακτές, κάτι που ερμηνεύτηκε ως δείγμα υποχωρητικότητας. Οι έρευνες, σύμφωνα με τη σχετική Navtex, θα διαρκέσουν έως τις 8 Δεκεμβρίου και μέρος του ερευνητικού πεδίου είναι εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την άλλη, ο σύμβουλος του προέδρου Τ. Ερντογάν, Ι. Καλίν, επιβεβαίωσε με δηλώσεις στην εφημερίδα Milliyet το νέο άνοιγμα που επιχειρεί προς την Ουάσινγκτον η Αγκυρα, με πρόταση για αγορά αεροσκαφών F-16 (40 τον αριθμό) και αναβάθμιση αυτών που ήδη διαθέτει. Ο Ι. Καλίν επανέλαβε ότι «πρώτη επιλογή της Τουρκίας είναι τα F-35» και ευχήθηκε η χώρα του να ξαναμπεί στο πρόγραμμα, όμως εάν δεν γίνει αυτό, όπως είπε, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί, 1,4 δισ δολάρια, θα πρέπει να έχουν ορθή χρήση, δηλαδή ως αντάλλαγμα να δοθούν στην Τουρκία F-16. Σύμφωνα με τον Ι. Καλίν, οι συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη, όμως για τη σύναψη συμφωνίας απαιτείται εκτός από την έγκριση του Πενταγώνου και η έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Γερουσίας.

Ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν, στην προσπάθεια να βρει ερείσματα στη Δύση, ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει στη Διάσκεψη G 20, στις 30 Οκτωβρίου στη Ρώμη, τη σύσταση ομάδας εργασίας για το Αφγανιστάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Καμπούλ μαζί με ομολόγους του άλλων φιλικών χωρών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους Ταλιμπάν. Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλούσε με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία.

efsyn.gr