Στενότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ

by/ 0 Comments / 0 View / 16/09/2021

του Μπάμπη Αγρολάμπου

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να υπογραφεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Η νέα συμφωνία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πενταετούς διάρκειας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, Αλ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας τη βούληση και των δύο πλευρών για την ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής σχέσης.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ με την ευκαιρία της υπογραφής της Συμφωνίας στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν και θα συμμετάσχει στον νέο γύρο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, που θα γίνει για πρώτη φορά μετά το 2019 με φυσική παρουσία. Η Αθήνα προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και παράλληλα στην ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Ελλάδα καθώς και των γερουσιαστών Μέρφι και Οσοφ και τις συνομιλίες για τις εξελίξεις στην περιοχή, «στην οποία συντελούνται, όπως είπε, σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού».

Για το Αφγανιστάν οι προσπάθειες εστιάζονται στην ανθρωπιστική διάσταση, με την ασφαλή μεταφορά των Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς και δυτικές χώρες, στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και στην διαμόρφωση όρων επικοινωνίας με το νέο καθεστώς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο εκπρόσωπος, η Ελλάδα συνεργάζεται με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τον απεγκλωβισμό και των τελευταίων συνεργατών της ελληνικής αποστολής και των οικογενειών τους.

Στα ελληνοτουρκικά το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την πρόσκληση της Αγκυρας για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα γίνει στην Τουρκία. Σε πολιτικό επίπεδο για την ώρα δεν φαίνεται να συζητείται νέα συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου. O N. Δένδιας είχε χθες συνάντηση με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στ. Στεφάνου, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Εν όψει της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την άλλη εβδομάδα είχε επίσης συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΑΕ, Σ. Αλμαζρούι.

Ως προς τις εξελίξεις στη Βαλκανική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους ομολόγους του των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων επισήμανε τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην πολιτική καλής γειτονίας και την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.

efsyn.gr