Στίγκλιτς: «Ο Τραμπ έχει στα χέρια του αίμα θυμάτων του κορονοϊού»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στίγκλιτς: «Ο Τραμπ έχει στα χέρια του αίμα θυμάτων του κορονοϊού» / 5 View / 17/04/2020

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του νομπελίστα οικονομολόγου, Τζόζεφ Στίγκλιτς, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ. Όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαχειριστεί με τόσο λάθος τρόπο την πανδημία στην Αμερική, ώστε «έχει αίμα στα χέρια του».

Ο καθηγητής Στίγκλιτς, που έχει διατελέσει σύμβουλος των πρώην προέδρων Κλίντον και Ομπάμα, δήλωσε στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής με θέμα τα «οικονομικά του κορονοϊού», ότι ο πρόεδρος Τραμπ, κόβοντας ομοσπονδιακά κονδύλια για την αντιμετώπιση πανδημιών, επί της ουσίας ευθύνεται για τις ελλείψεις σε αναπνευστήρες στα νοσοκομεία και ζωτικά προστατευτικά υλικά για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Με την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του, εξήγησε, «θα προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Άρα έχει αίμα στα χέρια του. Και όλο αυτό χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αν απλώς είχε ακούσει τους επιστήμονες θα είχε δράσει νωρίτερα. Αλλά δεν καταλαβαίνει από επιστήμη, ποτέ του δεν καταλάβαινε. Και μας άφησε απροστάτευτους».

Ο υπεύθυνος της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ, δρ Άντονι Φάουτσι, έχει πει ότι αν η κυβέρνηση είχε λάβει νωρίτερα μέτρα και είχε προχωρήσει σε καραντίνα, «θα είχαν σωθεί ζωές». Σήμερα, τα κρούσματα της ασθένειας στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τις 640.000 ενώ οι θάνατοι είναι περίπου 31.000.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Στίγκλιτς προειδοποίησε ότι τώρα, εξαιτίας της καραντίνας και των μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ μπορεί να χάσει τη δουλειά του.

Προέβλεψε ποσοστά ανεργίας αντίστοιχα με αυτά της δεκαετίας του 1930: «Ήδη έχουμε 15%», είπε, «αλλά δεν θα ήταν έκπληξη αν φτάσουμε στο 20% ή 30%».