Στάση Ράμα στην Αθήνα

by/ 0 Comments / 5 View / 08/01/2021

Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός ● Η πρωτοβουλία της επίσκεψης ανήκει στον Ε. Ράμα που αφήνει την εντύπωση πως αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, τον οποίο δύσκολα μπορεί να φέρει σε πέρας

Eπιστρέφοντας στα Τίρανα από την Αγκυρα όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι, ο Ε. Ράμα θα επισκεφθεί σήμερα την Αθήνα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ν. Δένδια, ιδιωτικού χαρακτήρα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην οποία θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών.

Η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του Ε. Ράμα και γνωστοποιήθηκε χθες από τα αλβανικά μέσα από την Αγκυρα. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της οποίας υπεγράφη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και σειρά συμφωνιών σε επιμέρους τομείς, ενώ χθες συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι με τον οποίο συζήτησε την επέκταση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Σε δηλώσεις του ο Ε. Ράμα έκανε λόγο για νέο κεφάλαιο στις αλβανο-τουρκικές σχέσεις.

Η πρόσκληση του Ε. Ράμα από την Αγκυρα συνέπεσε χρονικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών (με την επίσκεψη του Ν. Δένδια στα Τίρανα στις 20 Οκτωβρίου), γεγονός που προκάλεσε έντονη ενόχληση στην τουρκική ηγεσία, όπως και η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας για την απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ν.μ.

Οι ισορροπίες

Παράλληλα όμως ο Ε. Ράμα φρόντισε με δηλώσεις του να κρατήσει τις ισορροπίες με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Μία ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα ο Ε. Ράμα είχε επικοινωνία με τον Ν. Δένδια, αμέσως μετά την επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με την Αλβανή ομόλογό του Ο. Τζάσκα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.

Η αλληλουχία των γεγονότων δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Ε. Ράμα ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή, κάτι που είχε προσφερθεί να κάνει και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, όμως οι πιέσεις που έχει στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο Ι. Μέτα, αλλά και απευθείας από την Τουρκία για την προσέγγιση με την Ελλάδα στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών είναι αμφίβολο εάν του επιτρέπουν τέτοιας εμβέλειας πρωτοβουλίες.

Η συμφωνία σύναψης συνυποσχετικού για τη Χάγη έχει γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης εν όψει των βουλευτικών εκλογών που ανακοινώθηκαν για τις 25 Απριλίου, οξύνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Αλβανία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα Ερντογάν που μπορεί να κομίζει ο Ε. Ράμα αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς έναν μήνα μετά την τελευταία σύνοδο της Ε.Ε. και τρεις από τη σύνοδο του Οκτωβρίου με την οποία καλούνταν η Τουρκία να κάνει βήματα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, η πρόσκληση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκκρεμεί ακόμη, παρά τις συνεχείς επικλήσεις των αξιωματούχων στην Αγκυρα για διάλογο.

Παράλληλα με τις συνεχείς επικλήσεις στον διάλογο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικές ασκήσεις και χθες ανακοίνωσε άλλες 11 Navtex. Οι πρώτες δύο Navtex για το νέο έτος είχαν ανακοινωθεί την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Η διάρκεια των νέων τουρκικών ασκήσεων θα είναι μέχρι τις 21 Ιανουαρίου σε περιοχές του Β. Αιγαίου και της περιοχής του Καστελόριζου.

Efsyn.gr