Σοβαρές ευθύνες στον Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ από το πόρισμα Σίλκοτ

by/ 0 Comments / 30 View / 07/07/2016

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Βρετανία, το πόρισμα της επιτροπής έρευνας της υπό τον σερ Τζον Σίλκοτ, για την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ το 2003.

Σύμφωνα με το πόρισμα η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο δεν είχε την απαραίτητη βάση για να στηριχτεί νομικά, ενώ και η υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς αυτή την κατεύθυνση αυτή χαρακτηρίζεται υπερβολική.

Η επιτροπή χαρακτηρίζει τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την υποτιθέμενη κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ, τα οποία ο Μπλερ χρησιμοποίησε για να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην αμερικανική εισβολή, που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν από προβληματικά έως ελλιπή, αν και δεν αμφισβητήθηκαν.

Ο σερ Τζον Σίλκοτ, δηλώνει ότι το 2002 δεν υπήρχε άμεση απειλή από τον Σαντάμ Χουσέιν, ενώ το χάος που ακολούθησε στο Ιράκ δεν είχε προβλεφθεί.

Η επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες και στον Τόνι Μπλερ για την παρουσίαση που έκανε το 2002 στο κοινοβούλιο για την υποτιθέμενη κατοχή Όπλων Μαζικής Καταστροφής, τονίζοντας ότι έγινε με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα», ενώ όπως σημειώνει «η ακριβής βάση επί της οποίας ο κ. Μπλερ έλαβε την απόφαση δεν είναι σαφής».

Σύμφωνα με τον σερ Τζον Σίλκοτ, το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση και σίγουρα πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό

«Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, ενώ όπως σημείωσε τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα».

Ως προς τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η έρευνα κατέληξε ότι ήταν επίσης ακατάλληλα και περιορισμένα.

Η αποκαλυπτική έκθεση της επιτροπής προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ενώ ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ωστόσο παρά τις σφοδρές επικρίσεις, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003.

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα παραδέχτηκε ότι η αξιολόγηση των πληροφοριών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

«Έλαβα αυτήν την απόφαση διότι πίστευα ότι ήταν το σωστό βάσει των πληροφοριών που είχα στην κατοχή μου και των απειλών που είχα αντιληφθεί ότι υφίστανται», υπογράμμισε ο Μπλερ, δικαιολογώντας την απόφασή του.

Επιπλέον ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003 ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο κόσμος σήμερα είναι «ασφαλέστερος».

Συγγενείς μερικών από τους βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν λεπτομερώς την έκθεση για να εξετάσουν αν υπάρχει νομική βάση για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ