Σε τροχιά ρήξης Αθήνα και Μόσχα

by/ 0 Comments / 3 View / 08/04/2022

Ολοένα και δυσκολότερη γίνεται η ατραπός στην οποία έχουν μπει οι σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αναμένοντας την απάντηση της Ρωσίας στην ανακοίνωση της απέλασης 12 Ρώσων διπλωματών, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ θα ζητήσει να διατεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις όλα τα μέσα που χρειάζονται για να αμυνθούν απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ν. Δένδιας αιτιολόγησε το αίτημα που θα υποβληθεί στη Χάγη, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων που ζουν εκεί». Η προκαταρκτική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο έχει αρχίσει από την προσφυγή του προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένκσι κατά της Ρωσίας, αμέσως μετά την εισβολή, ενώ παράλληλα τη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου έχει ξεκινήσει και ο ΟΗΕ μέσω των αρμόδιων επιτροπών του. Στη διαδικασία αυτή θα συμβάλουν και οι χώρες του ΝΑΤΟ, όπως έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας Γ. Στόλτενμπεργκ. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι παρούσα στη διαδικασία, ειδικά για τη Μαριούπολη.

Σχόλιο από την πλευρά της ρωσικής διπλωματίας στην ανακοίνωση Δένδια δεν υπήρξε μέχρι αργά χθες το βράδυ. Πάντως, εντός των ημερών αναμένεται η απόφαση απέλασης Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα, σε απάντηση των απελάσεων που αποφάσισε η Αθήνα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε την ελληνική κίνηση εχθρική και προανήγγειλε ανάλογη απάντηση. Από την Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημείωσε ότι η στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό είναι ζήτημα αρχής και όχι διμερών σχέσεων.

Η συνέχεια σε αυτή την τροχιά όξυνσης θα εξαρτηθεί βεβαίως σε μεγάλο βαθμό από την περαιτέρω εξέλιξη της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας. Ωστόσο, για την Αθήνα αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό θέμα η ιδιάζουσα στάση της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται να επωφελείται από όλες τις πλευρές. Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Α. Μπλίνκεν τον προσκάλεσε στην Ουάσινγκτον, στις 18 Μαΐου. Δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο υπέρ της πώλησης F-16 προς την Άγκυρα και επιπλέον είπε ότι περιμένει ανάλογη κίνηση και από τον Καναδά, με την άρση της απαγόρευσης εξοπλιστικών συστημάτων για τα drones που κατασκευάζει η τουρκική πολεμική βιομηχανία.

ΗΠΑ προς Τουρκία

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε διευκολύνσεις προς τη Μόσχα, ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν δε συζητάει την επιβολή κυρώσεων και επικαλείται την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Από την άλλη όμως, για να πετύχει την επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον, είναι προφανές ότι κάτι θα πρέπει να δώσει, πέραν της επίδειξης διπλωματικών πρωτοβουλιών, προς Μόσχα και Κίεβο. Ως προς αυτό, οι διαδοχικές δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ από Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ήταν κατατοπιστικές για τις αμερικανικές επιδιώξεις το επόμενο διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το σχέδιο του East Med έχει κλείσει οριστικά και τώρα, όπως είπε η Β. Νούλαντ χθες από τη Λευκωσία, «επικεντρωνόμαστε σε ενεργειακές διασυνδέσεις, σε έργα που μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα αμέσως για την Κύπρο, και στον Νότο και στον βορρά και για όλες τις χώρες αυτής της γειτονιάς».

efsyn.gr