Σε τουρκικό τοίχο έπεσε η άτυπη πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό

by/ 0 Comments / 4 View / 29/04/2021

Τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η άτυπη πενταμερής σύνοδος της Γενεύης για το Κυπριακό, εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όπως επισήμανε, η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αναλώθηκαν στην απαίτηση για την επίλυση του Κυπριακού με τη δημιουργία δύο κρατών, αλλά και στις απαιτήσεις για κυριαρχικά δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς ενάντια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις εντολές που είχε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Λευκωσία θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να εργάζεται ώστε να εξευρεθεί λύση που να επανενώνει την Κύπρο και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η εδώ παρουσία μας οφείλεται στην πρόσκληση του γγ για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στην παρουσία των ΗΕ και παρατηρητών αξιωματούχων της ΕΕ, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης κοινού εδάφους ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανάληψης ενός ουσιαστικού διαλόγου, με στόχο πάντα την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια, όπως καθορίζονται από τις αποφάσεις των ΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείς, τις συμφωνίες κορυφής, τις κατά καιρούς συγκλίσεις, τη δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις παραμέτρους του γ.γ., την κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 μεταξύ του γ.γ. και των δύο ηγετών και της επιστολής που έστειλε ο γ.γ. στις 26 Οκτωβρίου προς τους δύο ηγέτες, διά της οποίας έλεγε ότι καλεί τα μέρη να συνεργαστούν, ώστε, λαμβάνοντας υπόψη το μέχρι σήμερα επιτευχθέν έργο, να εξευρεθεί μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των όσων τα ΗΕ έχουν καθορίσει, αλλά και οι κατά καιρούς συμφωνίες κορυφής», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ωστόσο εξήγησε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία «κατ’ αντίθεση των ψηφισμάτων των παραμέτρων ευρύτερα, που καθορίζουν ποια πρέπει να είναι η μορφή λύσης του Κυπριακού, πρόβαλε την αξίωση πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είτε την επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στην αναγνώριση δύο κρατών, είτε ευρύτερα ή με λιγότερα λόγια, θα ξέφευγε των εντολών και των παραμέτρων των ψηφισμάτων αλλά και των εντολών που ο γ.γ. έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Αναφερόμενος στην στάση του Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι «τήρησε άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και προς την Τουρκία, ότι ανάλογη με την επιζητούμενη λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ ή ακόμα και την ΕΕ. Συνεπώς, ήταν κάτι το ανέφικτο και έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούσε να εκφύγει των εντολών που έχει από το ΣΑ και πως είναι απόλυτα δεσμευμένος από τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αποφάσεις του ΣΑ».

Όπως τόνισε, «υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς γγ και επιτυχής από δικής μας πλευράς ώστε να αποφευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία και για τους οποίους παρέστη στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης».

Όταν ρωτήθηκε ποιες είναι οι προοπτικές επιτυχίας μιας νέας διάσκεψης με αυτά τα δεδομένα και τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «από δικής μας πλευράς θα συνεχίσει η εκστρατεία διαφώτισης των μονίμων μελών και μη μονίμων μελών του Σ.Α., των ηγετών της Ε.Ε. αλλά και όλων των φίλων χωρών και όχι μόνο για τα όσα διημείφθησαν και τι οι αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλουν. Από πλευράς του γγ είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν προσπάθειες μέσω εντεταλμένων εκπροσώπων του, ενδεχομένως της κ. Λουτ, ώστε να γίνει η προεργασία για να έχει προοπτικές επιτυχίας η επόμενη διάσκεψη».

Όσον αφορά το αν με τα όσα κατέθεσε η τουρκική πλευρά παραμένει εφικτή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει άλλη μορφή λύσης που μπορεί να αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσει την προοπτική ευημερίας και ειρηνικής συμβίωσης των δύο κοινοτήτων. Ξεκαθαρίζω για άλλη μια φορά πως επιδίωξη είναι αυτή η μετεξέλιξη να επιτρέπει τη λειτουργικότητα του κράτους για να μπορεί να έχει βιωσιμότητα, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να μπορεί να λειτουργήσει και εντός της ΕΕ».

Δηλώσεις Δένδια

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επικέντρωσε τις δηλώσεις του στις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό για την εξεύρεση λύσης.

«Η Ελλάδα προσήλθε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε, σημειώνοντας ότι «δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του, δηλαδή «για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

Βρετανία: Δεν υπάρχει κοινό έδαφος

Το αδιέξοδο των συνομιλιών διαπίστωσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για τη διευθέτηση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζουμε τη δέσμευση όλων των πλευρών να συναντηθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επίσης, δεσμεύθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την επιδίωξη μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης.

Efsyn.gr