Σε ρόλο απεσταλμένου της Ε.Ε. ο Ν. Δένδιας

by/ 0 Comments / 3 View / 18/05/2021

Στο Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη των παλαιστινιακών εδαφών και την Ιορδανία μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας για συνομιλίες με τους ομολόγους του και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., την οποία συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ για την κρίση στην περιοχή, από την Ιερουσαλήμ ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθεί την Αίγυπτο.

 

Οι συναντήσεις του Ν. Δένδια οριστικοποιήθηκαν χθες και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του για τις δυνατότητες διπλωματικής παρέμβασης της Ε.Ε. για την αποκλιμάκωση της βίας. Η επίσκεψη Δένδια είναι η πρώτη υπουργού Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ε.Ε. στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη και η χρονική σύμπτωση με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών δίνει την ευκαιρία στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να μεταφέρει άμεσα τα μηνύματα εκατέρωθεν.

 

Ο Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και στη συνέχεια με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάιεχ, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μαλίκι. Οι σχέσεις του Ελληνα υπουργού και με τους δύο είναι εξαιρετικά καλές και, πέραν των τακτικών συναντήσεων στο πλαίσιο διμερών και πολυμερών συνεργασιών, διατηρεί συνεχή επικοινωνία. Η Ελλάδα έχει εκτός των άλλων την ιδιαίτερη σχέση με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την προστασία των ιερών προσκυνημάτων.

Η συνάντηση στο Αμάν

Κρίσιμη επίσης θεωρείται η συνάντηση με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφαντί στο Αμάν, καθώς η Ιορδανία συγκαταλέγεται στις αραβικές χώρες που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και παράλληλα στενή συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα ενώ από την άλλη είναι σε ρήξη με τη Χαμάς που κυριαρχεί στη Γάζα. Για την Αθήνα η συνεννόηση με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία είναι κρίσιμο ζήτημα, ιδίως μετά την προσπάθεια της Αγκυρας να εμπλακεί και σε αυτήν την κρίση.

 

Ιδιαίτερα κρίσιμη όμως θεωρείται και η μεθαυριανή επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Το Κάιρο, που έχει διαρρήξει επίσης τις σχέσεις με τη Χαμάς, αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει το κύριο βάρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα ανοίγοντας τις συνοριακές διαβάσεις. Το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας είναι βασικό και στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα είναι το επόμενο πεδίο αναμέτρησης μεταξύ των μετριοπαθών μουσουλμανικών χωρών και των ισλαμιστικών οργανώσεων και των χωρών που έχουν ποντάρει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Efsyn.gr