Σε μεταβατική κυβέρνηση προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου συμφώνησαν οι φράξιες στη Λιβύη

by/ 0 Comments / 3 View / 08/02/2021

Αντιπρόσωποι από τις αντιμαχόμενες φράξιες της Λιβύης εξέλεξαν σήμερα τέσσερις ηγέτες, οι οποίοι θα οδηγήσουν τη βορειοαφρικανική χώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, κάτι που αποτελεί ένα μείζον – αν και αβέβαιο – βήμα προς την επανενοποίηση ενός έθνους με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά.

Στη συμφωνία, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα επίτευγμα-ορόσημο για τον τερματισμό μιας από τις πλέον σκληρές συγκρούσεις δέκα χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, οι 74 αντιπρόσωποι εξέλεξαν λίστα υποψηφίων με μια διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, με στόχο να ισορροπήσουν τις περιφερειακές δυνάμεις και τα διάφορα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Ο Μοχάμεντ Γιούνες Μενφί, ένας Λίβυος διπλωμάτης με βάση υποστήριξης στα ανατολικά της χώρας, εξελέγη ως επικεφαλής του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου.

Ο Αμπντούλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντεϊμπάχ, ένας ισχυρός επιχειρηματίας που υποστηρίζεται από τις φυλές της δύσης εξελέγη ως μεταβατικός πρωθυπουργός. Ο Ντμπεϊμπά, που είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού ήταν ωστόσο ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φάτι Μπασάγα.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο Μπασάγα εξέφρασε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, την υποστήριξή του στη διαδικασία και τη νέα κυβέρνηση.

Η αποστολή των νέων, μεταβατικών αρχών της Λιβύης θα είναι «να επανενώσουν τους κρατικούς θεσμούς και να εγγυηθούν την ασφάλεια» μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία υπό τον ΟΗΕ, γνωστή ως το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, είχε στόχο την εκλογή μιας μεταβατικής αρχής, η οποία θα επιβλέπει τη Λιβύη ως μέρος της προσπάθειας να ξαναφτιαχτούν οι κρατικοί θεσμοί και να οδηγήσει τις εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Η λίστα του Μενφί εκλέχτηκε σε έναν επαναληπτικό γύρο, καθώς καμία από τις τέσσερις λίστες που προτάθηκαν αρχικά δεν εξασφάλισε το απαιτούμενο 60% των ψήφων από τους αντιπροσώπους στον πρώτο γύρο.

Η ψηφοφορία έλαβε χώρα υπό την μεσολάβηση της ειδικής εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Στεφανί Γουίλιαμς, με την ελπίδα να επέλθει σταθερότητα σε μια χώρα που επικρατεί η ανομία μετά την ανατροπή και δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Η Ουίλιαμς εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει μέσα σε διάστημα 21 ημερών να συγκροτήσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του (…) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να εγκριθεί. Θα έχει στη συνέχεια άλλες 21 ημέρες στη διάθεσή του για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αν αποτύχει, το ζήτημα θα εξεταστεί από τους συμμετέχοντας στον ενδολιβυκό διάλογο.

«Ξεπεράσατε τις διαφορές σας, τις προκλήσεις (…) προς το συμφέρον της χώρας σας και του λιβυκού λαού», είπε η Ουίλιαμς.

«Η νέα, ενωμένη εκτελεστική εξουσία πρέπει να στηρίξει και να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία εκεχειρίας (…) συμπεριλαμβανομένης και της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων», τόνισε η Ουίλιαμς.

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ξεκινήσει μια διαδικασία «εθνικής συμφιλίωσης» και να προωθήσει «την κουλτούρα της αμνηστίας και της ανεκτικότητας, παράλληλα με την αναζήτηση της αλήθειας και των αποζημιώσεων».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τον σχηματισμό μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη και κάλεσε όλους τους Λίβυους και όλες τις χώρες να σεβαστούν το αποτέλεσμα.

«Η έκκλησή μου προς όλους είναι να αναγνωρίσουν και να δεχτούν τα αποτελέσματα αυτά (σ.σ. της ψηφοφορίες που έγινε σήμερα μεταξύ των Λίβυων αντιπροσώπων) και να συνεργαστούν με τις νέες αρχές που εξελέγησαν», ανέφερε. «Είναι απολύτως αναγκαίο να ενώσουμε τη Λιβύη και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, στον δρόμο για την ειρήνη», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν επίσης την εκλογή της μεταβατικής κυβέρνησης, στο τέλος μιας εβδομάδας εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο να μπει ένα τέλος στο χάος, τον διχασμό και τη βία. «Χαιρετίζουμε αυτά τα νέα. Στηρίζουμε πλήρως το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και θα οδηγήσει σε μια σταθερή, ασφαλή Λιβύη και σε εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Η Τουρκία, που στήριζε την GNA, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, που στηρίζουν τον Χάφταρ, χαιρέτισαν δημοσίως την ανάδειξη των νέων αρχών της Λιβύης.

Efsyn.gr