Σε εκρηκτικό κλίμα η σύνοδος των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

by/ 0 Comments / 0 View / 20/08/2021

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία με καθυστέρηση προσπαθούν να οργανώσουν αερογέφυρες για το προσωπικό τους και τους Αφγανούς συνεργάτες και τις οικογένειές τους, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς ο ΝΑΤΟϊκός μηχανισμός δεν κατέστη δυνατόν τις προηγούμενες μέρες να λειτουργήσει ενιαία.

Την κατάσταση στο Αφγανιστάν θα συζητήσουν σήμερα με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ πέντε μέρες μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία και την έναρξη των επιχειρήσεων απομάκρυνσης του προσωπικού τους και των ντόπιων που εργάζονταν για τις ξένες αποστολές.

 

Στόχος της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι «η συνέχιση του στενού συντονισμού» και η «κοινή προσέγγιση», ωστόσο η σύγχυση που επικρατεί ακόμα και τώρα στις τάξεις του Οργανισμού για τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται η αποχώρηση προκαλεί έκδηλη γκρίνια μεταξύ των συμμαχικών κυβερνήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση δέχεται οξύτατη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές της πλειοψηφίας για την καθυστερημένη αποστολή μεταγωγικών στην Καμπούλ και εγκατάλειψη των Αφγανών που εργάστηκαν στη γερμανική αποστολή στο Μαζάρ ι Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν και έχουν αποκλειστεί εκεί. Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, διότι είχε αναβάλει για γραφειοκρατικούς λόγους την αερογέφυρα που είχε σχεδιαστεί στις 25 Ιουλίου. Και η ίδια η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όμως δέχεται βολές γιατί έμεινε άπραγη, ενώ οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία είχαν στείλει ειδικές δυνάμεις στην Καμπούλ από την Παρασκευή, πριν από τη θριαμβευτική είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ πιέζεται από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί καθώς εκατοντάδες Αφγανοί συνεργάτες των βρετανικών δυνάμεων έχουν εγκλωβιστεί.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία επίσης με καθυστέρηση προσπαθούν να οργανώσουν αερογέφυρες για το προσωπικό τους και τους Αφγανούς συνεργάτες και τις οικογένειές τους σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, καθώς ο νατοϊκός μηχανισμός δεν κατέστη δυνατόν τις προηγούμενες μέρες να λειτουργήσει ενιαία. Τι θα εισηγηθεί για τη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Γ. Στόλτενμπεργκ είναι ένα ερώτημα. Το κλίμα πάντως για τον ίδιο και τη διοίκηση του ΝΑΤΟ βάρυνε περαιτέρω μετά τις πρώτες δηλώσεις του για την αποχώρηση και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τις ΗΠΑ, την πατρίδα του Νορβηγία και την Τουρκία, γιατί συνέβαλαν αποφασιστικά να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Το θέμα της αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ, αλλά και των ΗΠΑ ειδικότερα, βάζει σε δυσχερή θέση και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, και καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη για την «κοινή προσέγγιση» που θα διαμορφώσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού.

Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων (στα τέλη Αυγούστου και το αργότερο μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου που προβλέπεται από τη συμφωνία της Ντόχα). Η Ουάσινγκτον ήταν σε ανοιχτή συζήτηση με την Αγκυρα για την ανάθεση της αποστολής, πλην όμως μέχρι και την τελική φάση επιστροφής των Ταλιμπάν δεν είχε επιτευχθεί σύγκλιση και πλέον με τη δραματική αλλαγή των συνθηκών η συζήτηση για το αεροδρόμιο έχει στρατηγική σημασία για όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και τις χώρες που θέλουν να έχουν λόγο στις εξελίξεις (Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν, Ιράν).

Efsyn.gr