Σε δίκη παραπέμφθηκε ο Τραμπ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε δίκη παραπέμφθηκε ο Τραμπ / 7 View / 19/12/2019

Την ιστορική απόφαση να παραπέμψει τον Αμερικανό πρόεδρο σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου πήρε, χθες βράδυ, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 12 ωρών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε την απαγγελία και των δύο κατηγοριών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. Η δεύτερη κατηγορία, περί παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου, εγκρίθηκε με 229 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 1 αποχή, σε μια ψηφοφορία κατά την οποία τηρήθηκαν αυστηρά οι κομματικές γραμμές (με τέσσερις εξαιρέσεις).

Νωρίτερα, εγκρίθηκε η απαγγελία της πρώτης κατηγορίας σε βάρος του μεγιστάνα, περί κατάχρησης εξουσίας, για άσκηση πίεσης στον πρόεδρο της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το καλοκαίρι προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Η κατηγορία εγκρίθηκε με 230 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Οι πρόεδροι παραπέμφθηκαν αλλά δεν καθαιρέθηκαν

Έτσι ο Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία. Εκεί, όμως, διαθέτει την πλειοψηφία και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι ο Τραμπ θα αθωωθεί, καθώς για την αντίθετη περίπτωση χρειάζονται 18 ψήφοι Ρεπουμπλικανών υπέρ της καθαίρεσης του από το ανώτατο αξίωμα.

Μέχρι τώρα κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καθαιρεθεί με αυτή τη διαδικασία. Ο Ρόμπερτ Νίξον παραιτήθηκε το 1974, αφότου η Βουλή ξεκίνησε τη διαδικασία για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Άλλοι δύο πρόεδροι είχαν παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά τελικά επέζησαν της αντίστοιχης ψηφοφορίας στη Γερουσία.

Το 1998 η Βουλή, υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, πέρασε άρθρα κατά του Δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον, κατηγορώντας τον για τη σεξουαλική σχέση που είχε με συνεργάτιδά του στον Λευκό Οίκο. Τελικά, αθωώθηκε από τη Γερουσία τον επόμενο χρόνο.

Ο άλλος πρόεδρος που είχε παραπεμφθεί από τη Βουλή αλλά τελικά παρέμεινε στο αξίωμα λόγω της ψήφου της Γερουσίας ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1868, τρία χρόνια μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

«Θα κάνουν το σωστό» λέει ο Τραμπ

«Θα κάνουν το σωστό» προεξόφλησε ο Τραμπ υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται «αλλοίωση των ψηφοφόρων». Σε ομιλία του στο Μίσιγκαν έκανε μάλιστα λόγο για «μίσος» «ριζοσπαστικής αριστεράς» στη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε «τίποτα» το αξιόμεμπτο, θυμίζοντας παράλληλα πως έχει «τρομερή υποστήριξη» στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Λευκός Οίκος πέρασε στην αντεπίθεση, με την εκπρόσωπό του Στέφανι Γκρίσαμ να υποστηρίζει ότι ολοκληρώθηκε «ένα από τα πιο επονείδιστα πολιτικά επεισόδια στην ιστορία του έθνους μας», καθώς «χωρίς να λάβουν ούτε μία ψήφο Ρεπουμπλικανού, και χωρίς να παρουσιάσουν την παραμικρή απόδειξη, οι Δημοκρατικοί προώθησαν την έγκριση του παράνομου κατηγορητηρίου τους σε βάρος του προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «αντισυνταγματική παρωδία» διαδικασίας και προστίθεται πως «ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι η Γερουσία θα αποκαταστήσει την τάξη, την ισονομία και την τήρηση των ορθών νομικών διαδικασιών, που αγνοήθηκαν στις διαδικασίες στη Βουλή. Είναι έτοιμος για τα επόμενα βήματα και πεισμένος ότι θα απαλλαγεί πλήρως».