Σε απομόνωση η Μ. Βρετανία, συνεδριάζει η Ε.Ε. για τη νέα μετάλλαξη

by/ 0 Comments / 6 View / 21/12/2020

Σταματούν τα ταξίδια με κάθε μέσο από και προς τη Μεγάλη Βρετανία, που είναι αποκομμένο από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Χάος στα αεροδρόμια. Έκτακτη σύσκεψη του αρμόδιου Μηχανισμού της Ε.Ε. Συνεδριάζει και η COBRA.

Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη του ιού στην Γηραιά Ήπειρο, με την επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε. να συνεδριάζει σήμερα αποκλειστικά γι’ αυτό το θέμα, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός, ενώ ενδέχεται να υιοθετήσει τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων.

 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή του νέου κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη εκτός του βρετανικού εδάφους. Άλλωστε, εννέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, ενώ παραλλαγή του ιού -παρόμοια με αυτή της Βρετανίας- έχει καταγραφεί και στη Νότια Αφρική.

 

Το νέο στέλεχος «είναι απολύτως πιθανό να κυκλοφορεί στη Γαλλία», εκτίμησε το πρωί ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, αν και τα πρόσφατα τεστ δεν το έχουν εντοπίσει.

O αρχίατρος της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, αλλά βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή το ποσοστό θνησιμότητας. Η Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευτικούς Ιούς (Nervtag) θεωρεί ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να διασπείρεται ταχύτερα, ωστόσο πρόκειται για προκαταρκτικά δεδομένα.

Με βάσει τα παραπάνω οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε. θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πανικός στα αεροδρόμια, συνεδριάζει η COBRA

Κατεπείγουσα συνεδρίαση και της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων COBRA στη Βρετανία για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της χώρας, μετά την απόφαση πολλών χωρών να αναστείλουν όλες τις συνδέσεις τους, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για αρκετές εταιρείες, καθώς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος του Brexit και τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες για τα τελωνεία.

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, «θα προεδρεύσει (…) σε συνεδρίαση COBR για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο μεταξύ χάος επικράτησε την Κυριακή στα βρετανικά αεροδρόμια και όχι μόνο, καθώς πλήθος πολιτών έσπευσε να ταξιδεύσει πριν τεθεί σε ισχύ το νέο αυστηρό lockdown. Ήδη από το Σάββατο παρατηρήθηκε μαζική φυγή με αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, προέτρεψε τους συμπολίτες του, ειδικά τους εργαζόμενους στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, να μην πάνε στα λιμάνια του Κεντ, προειδοποιώντας πως αναμένονται μεγάλα προβλήματα στην περιοχή και ενεργοποιώντας σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις.

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Γκάτγουικ οι πτήσεις προς προορισμούς σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ήταν χθες γεμάτες με ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, που προσπαθούσαν να γυρίσουν στις πατρίδες τους πριν από την έναρξη ισχύος των απαγορεύσεων ταξιδιού από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ορισμένοι προσπάθησαν μέσω χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να φτάσουν σε προορισμούς που είχαν ήδη κλείσει σύνορα, όπως η Γερμανία. Εκεί δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία αποκλείστηκαν στα αεροδρόμια της χώρας, όπως αυτά του Ανόβερου και της Στουτγάρδης.

Μπαράζ απαγορεύσεων

Ενδεικτικά, τις πτήσεις από και προς με τη Μεγάλη Βρετανία διέκοψαν επίσης η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, Καναδάς, Βραζιλία, Αυστρία, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, ενώ και Αυστρία η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν.

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας την σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν πανικοβληθεί.

Ανεστάλησαν από τα μεσάνυχτα και για τουλάχιστον 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων, «συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις μεταφορές εμπορευμάτων», οδικώς, αεροπορικώς, διά θαλάσσης ή σιδηροδρομικώς. Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

Εκτός από την αναστολή υπηρεσιών της Eurotunnel στη Σήραγγα της Μάγχης, στο στενό του Ντόβερ, και λιμάνι του Ντόβερ έκλεισε τον τερματικό σταθμό των φέρι. Σύμφωνα με την βρετανική ένωση οδικών μεταφορών, από το λιμάνι αυτό διέρχονται περίπου 10.000 φορτηγά την ημέρα.

Παράλληλα, η Eurostar ακύρωσε τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο τρένα μεταξύ Λονδίνου, Βρυξελλών και Άμστερνταμ. Και το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Επταήμερη καραντίνα στην Ελλάδα

Στη χώρα μας τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Τέλος, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Efsyn.gr