Σε Αθήνα και Αγκυρα ο Γ. Στόλτενμπεργκ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σε Αθήνα και Αγκυρα ο Γ. Στόλτενμπεργκ / 6 View / 05/10/2020

Σε άλλη μία κίνηση αποκλιμάκωσης η Τουρκία απέσυρε, μία εβδομάδα νωρίτερα από τη λήξη της Navtex, το ερευνητικό πλοίο «Γιαβούζ» από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Tην Αγκυρα επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων σε στρατιωτικό επίπεδο και την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. να δώσει παράταση έως τον Δεκέμβριο για την αξιολόγηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά της η τουρκική ηγεσία προχώρησε χθες σε άλλη μία κίνηση αποκλιμάκωσης, αποσύροντας το ερευνητικό πλοίο «Γιαβούζ» από την ΑΟΖ της Κύπρου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τη λήξη της Navtex.

 

Το «Γιαβούζ» έβαλε πλώρη για την Αττάλεια έπειτα από πολύμηνη παράνομη δραστηριότητα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με την τελευταία Navtex που είχε εκδοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου θα συζητηθεί εκ νέου η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την προηγούμενη είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στα Κατεχόμενα.

 

Οπως και στην αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» η κίνηση έγινε χωρίς επίσημη προαναγγελία και η ανεπίσημη αιτιολόγηση παραπέμπει στην τακτική συντήρηση του πλοίου και την ανάπαυση του πληρώματος. Εντούτοις, στο διπλωματικό πεδίο η Αγκυρα αναμένεται να προβάλει εκ νέου τους ισχυρισμούς ότι η ίδια επιδιώκει τον διάλογο και για την ένταση ευθύνονται η Αθήνα και η Λευκωσία.

 

 

Ποιο είναι το πλαίσιο του διαλόγου που θέλει η Τουρκία αναμένεται να διατυπωθεί σήμερα στις συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ ενώ δεν αποκλείεται και συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν. Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει κάνει καμία αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και δείχνει να ασχολείται αποκλειστικά με τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το ίδιο και ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa κάλεσε την Ε.Ε. «να μην τολμήσει να επιβάλει κυρώσεις» προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν παρενέργειες» χωρίς όμως να τις προσδιορίζει.

 

Πάντως οι τόνοι για την Ανατολική Μεσόγειο έχουν πέσει εν όψει της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο αναζητείται ημερομηνία για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου. Προς τούτο αναμένεται να κινηθεί και ο Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αύριο Τρίτη θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον Ν. Δένδια και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Efsyn.gr