Σερβία: Νικητής από τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Βούτσιτς

by/ 0 Comments / 1 View / 04/04/2022

Νίκη στη βαλκανική χώρα για άλλον ένα φιλορώσο δεξιό ηγέτη, καθώς ο νυν πρόεδρος της Σερβίας εξασφάλισε την επανεκλογή του στις χθεσινές εκλογές που σημαδεύτηκαν από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες.

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS/Cesid, η οποία είχε παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα, με καταμετρημένο το 60,9% των ψήφων ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 59,3% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερος φέρεται να είναι ο υποψήφιος του συνασπισμού «Ενωμένοι για την Σερβία» Ζντράβκο Πόνος με 17,4%.

Για τη Βουλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς έλαβε 43,2%. Ακολουθεί ο συνασπισμός «Ενωμένοι για την Σερβία» με 17,4% και τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) με 11,6%.

Άλλα τέσσερα κόμματα έλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και θα εκπροσωπηθούν στην Βουλή.

Ανάλογα ποσοστά, με μικρή διαφορά, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας σχολιάζοντας την είσοδο τριών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στην Βουλή, εκτίμησε ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι κάποιοι ψηφοφόροι επέλεξαν κόμματα που υποστήριζαν ανοιχτά την Ρωσία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, μιλώντας για εκτεταμένες παρατυπίες και κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Κατήγγειλαν ότι εμφανίστηκαν να έχουν ψηφίσει άνθρωποι που έχουν πεθάνει ή με ονόματα που δεν υπάρχουν, καθώς και ότι άνθρωποι του κυβερνώντος κόμματος πρόσφεραν χρήματα σε πολίτες με αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Εντύπωση προκάλεσε το ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μία ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ανακοίνωσε ότι δε θα δώσει συνεντεύξεις Τύπου για το αποτέλεσμα μέχρι αύριο το βράδυ.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών στη Σερβία ήταν η σχετικά μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων: ξεπέρασε το 60%, ενώ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία επτά χρόνια η συμμετοχή δεν είχε υπερβεί το 57%.

EFSYN.GR