Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζητά η Αθήνα από τον Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σεβασμό του διεθνούς δικαίου ζητά η Αθήνα από τον Ερντογάν / 13 View / 05/11/2018

Αυστηρή είναι η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την πρόθεσή της Άγκυρας να μην «επιτρέψει μονομερείς προσπάθειες εξόρυξης φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο». Διπλωματικές πηγές καλούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

«Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την καθέλκυση μίας νέας κορβέτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Αθήνα δεν θα παρασυρθεί από τις «επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
«Δεν θα επιτρέψουμε ενέργειες για την εξόρυξη φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις οποίες θα έχει αποκλειστεί η Τουρκία και η “Βόρεια Κύπρος”», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προειδοποιώντας πως «εκείνοι που νόμιζαν πως μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο ενάντια στην Τουρκία, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι έκαναν ένα τεράστιο λάθος».

Ξεκαθάρισε πως «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλων χωρών. Το μόνο που κάνουμε είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των “αδελφών” μας».

Σημείωσε, ακόμη, πως οι εξελίξεις που διαδραματίζονται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίου δείχνουν την αναγκαιότητα ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού. «Η αποφασιστικότητά μας για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων ενισχύεται με κάθε νέο σκάφος που εντάσσεται στο στόλο μας», είπε σύμφωνα με τη Hurriyet και πρόσθεσε:

«Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν πειρατή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή».

πηγή: cnn.gr