Σαχέλ / Ένα γαλλικό Αφγανιστάν ή μια πονηρή αναδίπλωση;

by/ 0 Comments / 0 View / 18/02/2022

Ακόμη μια πολύχρονη, νεοαποικιοκρατική, νεοϊμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Δύσης με πεδίο δράσης την περιοχή του Σαχέλ στην υποσαχάρεια Αφρική και πρόφαση την πάταξη των τζιχαντιστών έκλεισε χθες τον αδιέξοδο κύκλο της δημιουργώντας αναπόφευκτα συνειρμούς με όλες τις παρόμοιου τύπου επεμβάσεις που σημάδεψαν φτωχές περιοχές του κόσμου την τελευταία εικοσαετία, στον απόηχο του διαβόητου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας| και της, αλήστου μνήμης, εκστρατείας των ΗΠΑ για τη «διάδοση της δημοκρατίας».

Ύστερα από εννέα χρόνια απ’ την ημέρα που o Σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε εντολή να αρχίσει η επιχείρηση «Σερβάλ» αργά το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου 2013 -κι ενώ τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ασχολούνταν αποκλειστικά με την ευρωκρίση-, διατάζοντας μάχιμες γαλλικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στο Μάλι για να αποκρούσουν τους τζιχαντιστές, ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε χθες τον τερματισμό της επιχείρησης και την απόσυρση των γαλλικών δυνάμεων από τη χώρα μαζί με τις ενισχύσεις τους από την Ε.Ε. και τον Καναδά.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των περισσότερων από 5.000 Γάλλων πεζικάριων και κομάντος στο Μάλι στρατιώτες της έχει στείλει και η Γερμανία, περίπου 1.500, ως μέρος της ειρηνευτικής αποστολής Minusma των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής της Ε.Ε. για την εκπαίδευση των Μαλινέζων στρατιωτών. Η Σουηδία έχει στείλει επίσης 300 άνδρες της και η κυβέρνηση της Στοκχόλμης δεν έκρυψε την ανησυχία της για την ασφάλειά τους μετά την αποχώρηση των Γάλλων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα υπουργός  Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι το Βερολίνο ενδέχεται να αναθέσει τη στρατιωτική αποστολή του στο Μάλι σε άλλη χώρα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ασφάλεια των στρατιωτών μας είναι τώρα η πρώτη μου προτεραιότητα».

Ο πόλεμος στη φτωχή αφρικανική χώρα, όπως κάθε πόλεμος, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ακριβά στη Γαλλία. Οι γαλλικές δυνάμεις μετρούν ήδη 52 νεκρούς και το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται να εκταμιεύει κάθε χρόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ.

Την ίδια ώρα, η πολυετής γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή όχι μόνο δεν έχει βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια του Μάλι, το οποίο συνεχίζει να μαστίζεται από αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αλλά, ακόμη χειρότερα, έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Με αλλεπάλληλα πραξικοπήματα από το 2019, με τους πολέμαρχους να αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη και επιρροή και, φυσικά, με δεδομένη την αποτυχία της κεντρικής κυβέρνησης να ελέγξει τα εδάφη που ανακτήθηκαν από τους αντάρτες, η βία συνεχίζει να εξαπλώνεται. Τζιχαντιστικές ομάδες δρουν τώρα στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα καθώς και στα βόρεια τμήματα της Ακτής Ελεφαντοστού, στο Μπενίν και στην Γκάνα.

Αλλά πέρα από την αντικειμενική αποτυχία της γαλλικής επέμβασης υπάρχει τώρα ένα μεγάλο ερώτημα: πρόκειται για μια αποχώρηση-πλήρη απόσυρση από μια περιοχή άκρως ζωτική για τα ισχυρά γαλλοκαναδικά συμφέροντα, που άπτονται της εξόρυξης ουρανίου και κατ’ επέκταση της πυρηνικής βιομηχανίας (το Μάλι μαζί με τον γειτονικό Νίγηρα διαθέτουν απ’ τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στην Αφρική);  Ή είναι μια τακτική αναδίπλωσης που υπαγορεύτηκε από την ανατροπή της καθεστηκυίας κατάστασης στο Μπαμάκο, καθώς η νέα μαλινέζικη χούντα, η δεύτερη από το 2019, όχι μόνο δεν τρέφει αισθήματα συμπάθειας για τους Γάλλους, αλλά μάλιστα στράφηκε στους Ρώσους(!) για βοήθεια στη μάχη της κατά των τζιχαντιστών;

Η απάντηση θα δοθεί προσεχώς. Για την ώρα, οι ενδείξεις συγκλίνουν προς την εκτίμηση πως η φυγή των Γάλλων είναι περισσότερο αναδίπλωση και όχι απόσυρση. Οι γαλλικές δυνάμεις αναμένεται να ανασυνταχθούν στον γειτονικό Νίγηρα, αφού κι εκεί υπάρχουν… ισλαμιστές μαχητές. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μακρόν απορρίπτοντας βεβαίως κατηγορηματικά οποιονδήποτε υπονοούμενο παραλληλισμό με την άρον-άρον φυγή των Αμερικανών από το Αφγανιστάν πριν μερικούς μήνες…

avgi.gr