Σαουδική Αραβία: Απειλή γενικευμένης ανάφλεξης από την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ

by/ 0 Comments / 38 View / 04/01/2016

Νέα ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και εν γένει σιιτών και σουνιτών, ξέσπασε με αφορμή την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία ενός ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ, εξέχουσα μορφή των σιιτών στη χώρα. Ο Νιμρ αλ-Νιμρ εκτελέστηκε μαζί με ακόμη 46 άτομα με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο ίδιος καταδικάστηκε ως ένας εκ των ηγετών των αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν την περίοδο 2011-2013, ενώ πολλοί από τους καταδικασθέντες συνδέονταν, σύμφωνα με τις αρχές, με τη σουνίτικη Αλ Κάιντα, που συχνά στοχοποιεί και πολλούς σιίτες, τους οποίους θεωρεί αιρετικούς.

Στη Σαουδική Αραβία, που κυριαρχούν οι σουνίτες, έχουν συλληφθεί χιλιάδες ως ύποπτοι για τρομοκρατία ύστερα από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006 που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. Ωστόσο η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για εγχώρια κεφάλαια που υποστηρίζουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα σε απόρρητο αμερικανικό έγγραφο, με την υπογραφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η Σαουδική Αραβία παρουσιάζεται ως βασικός χρηματοδότης των τζιχαντιστών. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συλλάβει εκατοντάδες μέλη της σιιτικής μειονότητας έπειτα από τις αιματηρές διαδηλώσεις της περιόδου 2011-2013. Πολλοί σιίτες έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Φωνές υπέρ της διάρρηξης των σχέσεων

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το κύμα καταδίκης ενδέχεται να προκαλέσει πλήγμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να συγκροτήσει μια ισλαμική συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το Ριάντ ανακοίνωσε το σχηματισμό μιας συμμαχίας τον περασμένο μήνα, δεν συμπεριέλαβε ωστόσο σιιτικές δυνάμεις.

Βουλευτές στο σιιτικό Ιράκ ζήτησαν από την κυβέρνηση να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, μια ημέρα αφού το Ριάντ άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία του στη Βαγδάτη για πρώτη φορά από το 1990.

Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι είπε ότι η εκτέλεση του Νιμρ θα οδηγήσει «στην ανατροπή του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας», ενώ άλλος ένας βουλευτής υποστήριξε ότι η εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου θα βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να εκπληρώσει τους στόχους του.

Έντονη ανησυχία για ανάφλεξη και από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» μετά την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη Νιμρ Αλ Νιμρ.

«Η ιδιαίτερη περίπτωση του σεΐχη Νιμρ Αλ Νιμρ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό των ατομικών και των βασικών πολιτικών δικαιωμάτων, που πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλες τις περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πλαισίου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

 «Η περίπτωση αυτή έχει τη δυναμική περαιτέρω ανάφλεξης των θρησκευτικών εντάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημία στην περιοχή, με επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ανησυχεί και η Γερμανία

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του το Σάββατο μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σίιτη σεϊχη Νιμρ Αλ Νιμρ και επανέλαβε την θέση του Βερολίνου ήταν η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.

«Η εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή» τόνισε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

*Mε πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters