Σαντίκ Καν: Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου

by/ 0 Comments / 25 View / 07/05/2016

Νέος δήμαρχος του Λονδίνου εκλέχθηκε ο Σαντίκ Καν, με το κόμμα των Εργατικών και κατάφερε να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας.

Ο Καν κέρδισε 1.310.143 ψήφους (το 57%) κερδίζοντας τον Ζακ Γκόλντσμιθ των Συντηρητικών, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση με 994.614 ψήφους (43%).

Ο 45χρονος γιος Πακιστανού οδηγού λεωφορείων νίκησε τον Ζακ Γκόλντσμιθ μετά από μια πολύ δύσκολη εκστρατεία κατά την οποία οι Συντηρητικοί τον κατηγόρησαν ως «επικίνδυνο» και πως «υποθάλπει εξτρεμιστές».
Οι Εργατικοί μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν πως η εκστρατεία του Γκόλντσμιθ ήταν ισλαμοφοβική.

Στη νικητήρια ομιλία του ο Καν δήλωσε πως ήταν «βαθιά συγκινημένος από την ελπίδα και την εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων που τον εμπιστεύτηκαν, προσθέτοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κάθε Λονδρέζο που έκανε το αδύνατο, δυνατό».

Και πρόσθεσε: «Είμαι τόσο περήφανος που οι Λονδρέζοι σήμερα επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου και την ενότητα έναντι της διάσπασης».

Οι Εργατικοί εξασφάλισαν επίσης 12 έδρες στη Συνέλευση του Λονδίνου, οι Συντηρητικοί πήραν 8 ενώ οι Πράσινοι και το UKIP πήραν από 2 έδρες ο καθένας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μία έδρα.

Το αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο στον Καν για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα – μανιφέστο που υποσχέθηκε πως θα τον κάνει «δήμαρχο για όλους τους Λονδρέζους».

Ο γιος ενός οδηγού λεωφορείου, ο Καν ήταν το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας και μεγάλωσε σε ένα κρατικό οίκημα. Έχει υποσχεθεί πως θα επιλύσει το θέμα της στεγαστικής κρίσης του Λονδίνου, θέτοντάς το ως βασική του προτεραιότητα και έχει δηλώσει πως θα παγώσει τα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες για τέσσερα χρόνια.

Στα πρωτοσέλιδα του Ευρωπαϊκού Τύπου οι εκλογές του Λονδίνου έγιναν πρωτοσέλιδο, με επίκεντρο την θρησκεία και το οικογενειακό υπόβαθρο του Καν και όχι τόσο στην πολιτική του. Τίτλοι στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Γερμανία αναφέρουν: «Ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου», «Πρώτος μουσουλμάνος Δήμαρχος μεγάλης Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας», και «Ο πράσινος εκατομμυριούχος έναντι ενός αριστερού Μουσουλμάνου».