Ρωσία / Πάγωμα χρέους Κούβας και στρατιωτική συμμαχία σε Καράκας και ίσως Αβάνα

by/ 0 Comments / 0 View / 24/02/2022

ΗΡωσία προχώρησε στο πάγωμα – κούρεμα του χρέους της Αβάνας και φαίνεται ότι σχεδιάζει ισχυρή παρουσία στη Βενεζουέλα και την Κούβα, που στέκονται στο πλευρό της Μόσχας, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η ρωσική παρουσία στις δύο χώρες ενδέχεται να φτάσει ακόμη και στην τοποθέτησης ρωσικών πυραύλων στις δύο χώρες, στην αυλή των ΗΠΑ.

Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δεν είχε αποκλείσει μιλώντας στο ρωσικό κανάλι RTVI το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και στην Κούβα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο» στην πιθανότητα εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, αναβιώνοντας τις χειρότερες μνήμες του Ψυχρού Πολέμου.

«Η Βενεζουέλα είναι με τον Πούτιν, είναι με τη Ρωσία, είναι με τις γενναίες και δίκαιες υποθέσεις στον κόσμο και θα ενισχύσουμε τη συμμαχία μας όλο και περισσότερο», τόνισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, υπενθυμίζοντας ότι ο Ούγκο Τσάβες στήριξε τη Ρωσία και σε άλλες εδαφικές συγκρούσεις.

«Το ΝΑΤΟ θέλει να τελειώσει στρατιωτικά με τη Ρωσία. Προσπαθούν να την περικυκλώσουν, τη στοχεύουν με όλα τα όπλα του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Μαδούρο, ενώ, πριν από λίγες εβδομάδες, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρθηκε σε πιθανή στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Βενεζουέλα και την Κούβα.

«Θα αυξήσουμε όλα τα σχέδια προετοιμασίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας με μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο όπως η Ρωσία», είχε υπογραμμίζει, προ ημερών, ο Μαδούρο, διευκρινίζοντας, μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ, ότι η χώρα του βρίσκεται «στον δρόμο της ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας» με τη Ρωσία. Για τον Μαδούρο, «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», «πολυπολικός» και «πολυκεντρικός», στον οποίο δεν θα υπάρχουν «ηγεμονικές αυτοκρατορίες.

Η Κούβα

«Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να επιβάλουν την προοδευτική επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια αυτής της χώρας και για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί τη Ρωσία εδώ και εβδομάδες και χειραγωγεί τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους μιας ‘επικείμενης μαζικής εισβολής’ στην Ουκρανία», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Γιούρι Μπορίσοφ είχε επισκεφθεί την Κούβα και τη Βενεζουέλα την προηγούμενη εβδομάδα, «για να ενισχύσει τη συνεργασία κάθε είδους», αλλά έως σήμερα οι αρχές της Κούβας κράτησαν ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των συζητήσεων, που δεν αφορούσαν ασφαλώς μόνο την απόφαση της Δούμας για την αναδιάρθρωση – πάγωμα του χρέους των 2,3 δισ. δολαρίων της Κούβας, που επισφραγίστηκε χθες και από την επίσκεψη του προέδρου της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, που σήμερα θα επισκεφθεί τη Νικαράγουα.

avgi.gr