Ρωσία: Ο Άσαντ δεν ευθύνεται για την επίθεση

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρωσία: Ο Άσαντ δεν ευθύνεται για την επίθεση / 18 View / 06/04/2017

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η θέση της Μόσχας όσον αφορά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει αμετάβλητη.

Νωρίτερα, η Μόσχα έκρινε ότι δεν ευθύνεται ο Άσαντ για μια επίθεση με δηλητηριώδες αέριο και τόνισε ότι θα συνεχίζει να τον υποστηρίζει. Η τοποθέτηση αυτή θέτει το Κρεμλίνο σε πορεία προς τη σοβαρότερη σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τώρα.

Ο Λαβρόφ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το εάν και το πώς το επεισόδιο αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία είναι «απαράδεκτη» για τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι πρόσφορο να εγκριθεί μια απόφαση για την επίθεση με χημικά όπλα με την παρούσα μορφή της», πρόσθεσε η ίδια.

Ουάσινγκτον, Παρίσι και Λονδίνο έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ με την οποία καταδικάζεται η επίθεση και προτείνεται η έναρξη έρευνας. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, όπως έχει πράξει σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις σχεδίων αποφάσεων οι οποίες θα έπλητταν τον Άσαντ.

Κατά την άποψη της Ρωσίας, το συμβάν στη Συρία χθες πιθανόν οφείλεται σε μια διαρροή από μια αποθήκη χημικών ουσιών που έλεγχαν Σύροι αντάρτες.