Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας από τον Τσαβούσογλου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας από τον Τσαβούσογλου / 8 View / 26/08/2020

Ο πόλεμος νεύρων που έχει κηρύξει η Άγκυρα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση παρά τις πυροσβεστικές προσπάθειες του Βερολίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας δε δίστασε να εκτοξεύει και νέες απειλές εις βάρος της χώρας μας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του.

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ένα ρεσιτάλ αδιαλλαξίας επέρριψε ευθύνες στην Αθήνα για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και φρόντισε να στείλει ένα ακόμα απειλητικό μήνυμα: «Μη ρισκάρετε με ασκήσεις, αυτή τη φορά δε θα προκληθεί ατύχημα, αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Χάικο Μάας.

 

«Η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της» επέμεινε ο Τσαβούσογλου κάνοντας ευθεία επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο που «αυξάνουν τις εντάσεις», αναφερόμενος στις ναυτικές ασκήσεις των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Χαρακτήρισε Αθήνα και Λευκωσία ως «κακομαθημένες της ΕΕ» και προέτρεψε την Ελλάδα «μη θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο» για το χατίρι ορισμένων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Με ρητορική που δεν προάγει την αποκλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος Υπ.Εξ. υποστήριξε πως «ποτέ δε θα αφήσουμε την Ελλάδα να ερμηνεύσει το διεθνές δίκαιο» και ισχυρίστηκε πως «οι Έλληνες παίρνουν μόνο τις αποφάσεις που τους συμφέρουν».

 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε στο στόχαστρό του και τον Νίκο Δένδια (νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Χάικο Μάας) λέγοντας πως «έδειξε το επίπεδο του με τις δηλώσεις που έκανε στην Αθήνα».

 

Σε μια προσπάθεια να δείξει το καλό πρόσωπο της Άγκυρας, ο Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η χώρα του επιθυμεί το διάλογο «χωρίς όρους» και έκανε αναφορά σε «θετικές εξελίξεις» που υπήρξαν στο παρελθόν.

 

Επιμένει στον διάλογο το Βερολίνο

Ο Χάικο Μάας, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις εύθραυστες ισορροπίες περιορίστηκε στο να πει πως «οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή» και επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου «απευθείας διάλογο Τουρκίας – Ελλάδας.

 

«Προσπαθούμε να δημιουργήσου κλίμα συνομιλιών, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθεί η ένταση» επισήμανε ο Μάας.

 

Πρόσθεσε πως «η Γερμάνια είναι έτοιμη να στηρίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο» εκτιμώντα πως «υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή».

 

Ο Γερμανός αξιωματούχος εκτίμησε πως η κατάσταση είναι δύσκολη κατάσταση αλλά «και στην Αθήνα και στην Άγκυρα όλοι θέλουν διάλογο, κανείς δε θέλει στρατιωτική λύση του θέματος». Ο Μάας είπε πως για να κάτσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει μέσα στην ΕΕ «να τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για διάλογο».