Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ / 8 View / 02/07/2020

Πάνω από 52.898 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανακοίνωσε το θάνατο άλλων 706 ασθενών.

Έτσι, το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην επικράτεια των ΗΠΑ ανέρχεται σε σχεδόν 2,7 εκατομμύρια, ενώ των θυμάτων της πανδημίας σε 128.028.

Ο αριθμός των τελευταίων εντοπισμένων κρουσμάτων στη χώρα είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε πολλές περιοχές όπως το Χιούστον (Τέξας) και το Φοίνιξ (Αριζόνα).

Χθες Τετάρτη, το Τέξας έσπασε το ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες, καταγράφοντας 8.076 νέες μολύνσεις Covid-19, σχεδόν 1.000 περισσότερες από την προηγούμενη ημέρα.

Εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων πολλές περιοχές καθυστερούν την άρση ορισμένων μέτρων ή επιστρέφουν σε προηγούμενα.

Τριπλάσιοι νεκροί στη Νέα Υόρκη

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με έρευνα στην ιατρική επιθεώρηση Jama Internal Medicine, που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου Yale, η πανδημία προκάλεσε τουλάχιστον 122.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια «φυσιολογική» χρονιά, ήτοι 18% περισσότερους.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά ο μέσος όρος, καθώς σε τοπικό επίπεδο υπήρξαν περιοχές και πολιτείες που είχαν μεγάλη έξαρση θανάτων. Στη Νέα Υόρκη τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέσα στην άνοιξη: ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με το δημογραφικό μοντέλο, ήταν 13.000 για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου, αλλά την ίδια περίοδο το 2020 καταγράφηκαν 38.170 θάνατοι.

Στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, λόγω των ανησυχιών για την πανδημία, αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων των εστιατορίων που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Ιουλίου. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, τόνισε ότι «δεν είναι τώρα η στιγμή για να ξεκινήσουμε. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας και ανησυχούμε όλοι βλέποντας ότι το να τρως στο εσωτερικό ενός εστιατορίου έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα».

Προς το παρόν δεν διευκρίνισε πότε θα επαναλειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι των εστατορίων -οι εξωτερικοί λειτουργούν από τις 22 Ιουνίου-, ενώ τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ δεν πρόκειται να ξανανοίξουν πριν από τον Ιανουάριο του 2021. «Δεν θα είναι για πάντα, είναι μόνο μια αναβολή. Πρέπει να περιμένουμε, να έχουμε την απόδειξη ότι μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια», σημείωσε.