Ραντεβού… στη Σύρτη

by/ 0 Comments / 1 View / 09/03/2021

Παρά την αρχική -τεχνητή, όπως γρήγορα αποδείχθηκε- ευφορία, το κλίμα κάθε άλλο παρά ήταν και είναι συναινετικό. Μόλις έναν μήνα, άλλωστε, από την ανάδειξη της νέας, μεταβατικής -μέχρι τις προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο διπλές εκλογές- κυβέρνησης εθνικής ενότητας από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LPDF), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις 5 Φεβρουαρίου, στη Γενεύη, μεσολάβησαν πολλά.

 

Η δολοφονική απόπειρα κατά του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών, Φάτχι Μπασάγα, σε αυτοκινητόδρομο της Τρίπολης. Το σκάνδαλο με καταγγελίες δωροδοκιών που στιγμάτισε την εκλογή-έκπληξη του (φιλότουρκου) μεταβατικού πρωθυπουργού, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα. Οι εσπευσμένες -πριν από την επικύρωση της εκλογής του από το λιβυκό κοινοβούλιο- επισκέψεις του στην Αγκυρα κι έπειτα στο Κάιρο, με την πρώτη να αποκαλύπτεται μάλιστα από τον ιστότοπο Middle East Eye, ενώ επισήμως κρατείται μυστική.

 

Με φόντο όλες αυτές τις παρασκηνιακές και μη διεργασίες, εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε στις 3 του μήνα επίσημη εντολή του απερχόμενου (επίσης φιλότουρκου) πρωθυπουργού της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλ Σαράτζ, προς τους απερχόμενους υπουργούς του και τους επικεφαλής κρατικών φορέων και οργανισμών να μην έχουν καμία επικοινωνία -πόσο μάλλον συμφωνία- με τη μεταβατική κυβέρνηση, μέχρι τη νομιμοποίησή της.

Αυτή τέθηκε από χθες επί τάπητος, σε μία μετ’ εμποδίων συνεδρίαση της επίσης διχασμένης Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν και από το 2014 εδρεύει στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας, για την κρίσιμη αυτή συνεδρίαση αποφασίστηκε να συνέλθει στη Σύρτη. Η επιλογή της τοποθεσίας είναι άκρως συμβολική. Πρόκειται για τη γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, στρατηγικής σημασίας λιμάνι και -προσώρας τουλάχιστον- νοητό σύνορο μεταξύ της δυτικής και ανατολικής Λιβύης.

Ζητούμενο της συνεδρίασης, που θα συνεχιστεί και σήμερα, είναι η έγκριση της 35μελούς μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τη σύνθεσή της ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο εντολοδόχος (από το LPDF) πρωθυπουργός, χωρίς να ανακοινώσει ονόματα, παρά δίνοντας διευκρινίσεις για τα πιο κομβικά υπουργεία.

Το ΥΠΕΞ, ανέφερε, θα κατανεμηθεί στα ανατολικά (ένα κρίσιμο πόστο για το μέλλον των παράνομων τουρκο-λιβυκών μνημονίων). Τα υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου και Δικαιοσύνης στα δυτικά. Τα Αμυνας, Εσωτερικών και Οικονομίας στον Νότο.

Στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της ολομέλειας στη Σύρτη, το παρών έδωσαν περίπου 130 βουλευτές, επί συνόλου τυπικά 200. «Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια», τόνισε στην έναρξή της ο πρόεδρος του σώματος, Ακίλα Σάλεχ (που όπως και ο Μπασάγα, ηττήθηκε απρόσμενα στις εκλογές στο LPDF, τον περασμένο μήνα).

«Πρόκειται για κρίσιμες στιγμές», διαμήνυσε χθες στους Λίβυους βουλευτές ο Ντμπέιμπα. «Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα το υπουργικό συμβούλιο να επιτύχει πραγματικά εθνική ενότητα και να επιδιώξει συναίνεση και συμφιλίωση», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι τυχόν μη έγκριση της μεταβατικής κυβέρνησης θα παρατείνει την πολυετή κρίση στη χώρα.

Ο ίδιος διαψεύδει τα περί εκλογής του χάρη σε δωροδοκίες τουλάχιστον τριών μελών του LPDF με 150.000-200.000 δολάρια και ζητά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης του ΟΗΕ. Κοντή γιορτή, αυτή αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού στις 15 Μαρτίου. Ορισμένοι Λίβυοι βουλευτές έχουν ζητήσει να παραταθεί μέχρι τότε η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, το προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο για την έγκριση του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι μέχρι τις 19 του μήνα.

Μία άλλη κομβική διορία, εν τω μεταξύ, αυτή της 23ης Ιανουαρίου για την αποχώρηση των χιλιάδων ξένων μαχητών και μισθοφόρων που δρουν στα λιβυκά εδάφη, παρήλθε χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα, που -εν μέσω μιας εύθραυστης εκεχειρίας- παραμένει πεδίο ενός διαρκούς «πολέμου διά αντιπροσώπων».

Efsyn.gr