Ρήγμα μεταξύ Ερντογάν – Νταβούτογλου -Τη σοβαρότερη δοκιμασία στα 14 χρόνια κυριαρχίας του αντιμετωπίζει το ΑΚΡ

by/ 0 Comments / 24 View / 05/05/2016

Οι ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες έχουν πυροδοτήσει μια ανοιχτή διαμάχη με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του πρωθυπουργού στο αξίωμα και ανησυχίες στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας αναφορικά με τη σταθερότητα της χώρας. 

Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών, που περιλαμβάνει ζητήματα από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, έχει ήδη πλήξει το επενδυτικό κλίμα. «Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

«Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή.

Σημειώνεται πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν την Τετάρτη ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος. Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.