Ράπισμα από ΟΗΕ για την πολιτική της Ελλάδας στα σύνορα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ράπισμα από ΟΗΕ για την πολιτική της Ελλάδας στα σύνορα / 4 View / 24/03/2020

Άλλο ένα ισχυρό ράπισμα δέχεται η βίαιη αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η προσπάθειά της να διαψεύσει σαν fake news χωρίς καμία έρευνα τις ειδήσεις για τραυματίες και θανάτους από πυρά, όπως και η διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναστέλλει την κατάθεση αιτημάτων ασύλου και προβλέπει την άμεση επαναπροώθηση ανθρώπων στις χώρες προέλευσης χωρίς καταγραφή του αιτήματός τους.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει αμέσως την απόφασή της σχετικά με την αναστολή της αίτησης ασύλου που δεν έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην ατομική εκτίμηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσφύγων. Δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή», υπογράμμισε από τη Γενεύη ο Φίλιπε Γκονζάλεζ Μοράλες, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις επαναπροωθήσεις όσων ζητούν άσυλο και των μεταναστών, που συνιστούν «παραβίαση της απαγόρευσης των συλλογικών απελάσεων και της αρχής της μη επαναπροώθησης», όπως είπε.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις αναφορές επιθέσεων και βίας από Έλληνες αξιωματικούς ασφαλείας και άγνωστους ένοπλους με σκοπό να οδηγήσουν πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στην Τουρκία, αλλά και για την αύξηση της βίας κατά εργαζομένων οργανώσεων, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων.

«Οι μετανάστες που κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα φέρονται ότι παρεμποδιστηκαν από Έλληνες συνοριοφύλακες, κρατήθηκαν, απογυμνώθηκαν, κατασχέθηκαν τα υπάρχοντά τους και επεστράφησαν στην Τουρκία. Αυτή η φερόμενη υπερβολική χρήση βίας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός Συριου αιτούντος άσυλο», αναφέρει η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

«Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες και όσοι τους βοηθούν προστατεύονται από απειλές και επιθέσεις. Οι αρχές πρέπει να καταδικάσουν έγκαιρα και να εξασφαλίσουν λογοδοσία για τις εν λόγω πράξεις», σημείωσε ο κ. Μοράλες.