Πόλεμος στην Ουκρανία / Μάχες, βομβαρδισμοί και διπλωματικός «πυρετός»

by/ 0 Comments / 0 View / 14/03/2022

Tην ώρα που η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει προχωρήσει και σε αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα, οι προσπάθειες για διπλωματική λύση συνεχίζονται.

Σήμερα εκτός απροόπτου αναμένεται ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων ο οποίος θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας οι σειρήνες ηχούσαν στις 19 από τις 24 περιφέρειες της Ουκρανίας.

Στη Μαριούπολη οι εναπομείναντες κάτοικοι βιώνουν δραματικές στιγμές με τα αποθέματα νερού και τροφίμων να εξαντλούνται ενώ πάνω από 1,6 εκατομμύρια  πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα της Πολωνίας.

Οι κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Άμστερνταμ στην Ολλανδία αποφάσισαν ομόφωνα ότι είναι αδύνατο να είναι ταυτόχρονα υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας και να παρέχουν ένα ασφαλές πνευματικά περιβάλλον για τους πιστούς», όπως ανακοίνωσαν σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian. Κατά την ίδια πηγή, οι ιερείς τονίζουν ότι πρόκειται για μία «εξαιρετικά επώδυνη απόφαση και δύσκολη για όλους τους εμπλεκόμενους».

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος παραμένει σύμμαχος του Πούτιν και έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή, ενώ περιγράφει τους αντιπάλους του Κρεμλίνου ως «σατανικές δυνάμεις» και επιτέθηκε εκ νέου σε όσους οργανώνουν gay parades στη Δύση, ως υπεύθυνους του πολέμου.

Οι κληρικοί στην περιοχή του Άμστερνταμ δήλωσαν ότι έχουν ζητήσει ήδη να ενταχθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης.

Ένας νεκρός, 12 τραυματίες στην πολυκατοικία που χτυπήθηκε στο Κίεβο

Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι το συγκρότημα κατοικιών δέχθηκε πυρά από το ρωσικό πυροβολικό. Αναρτήσεις σε φιλορωσικά social media υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πύραυλο που καταρρίφθηκε από τους Ουκρανούς. Το Ομπολόν βρίσκεται στο βόρειο άκρο της δυτικής όχθης του Δνείπερου, στα προάστια του Κιέβου (που εκτείνεται και στις δύο όχθες).

Οι ουκρανικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι το εργοστάσιο που παράγει σειρά μοντέλων της Antonov έχει βομβαρδιστεί. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα δυτικά περίχωρα του Κιέβου, τα οποία σταδιακά προσεγγίζουν οι ρωσικές δυνάμεις.

avgi.gr