Πόλεμος κυρώσεων μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών

by/ 0 Comments / 2 View / 23/03/2021

Το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως ενάντια στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν χθες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και προχώρησε σε αντίποινα βάζοντας στη μαύρη λίστα της πολλούς αξιωματούχους της Ε.Ε.: διπλωμάτες, πρεσβευτές, ευρωβουλευτές και άλλους.

 

Πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται στον κατάλογο, μεταξύ των οποίων ο εξέχων επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κίνας του Κοινοβουλίου, Reinhard Bütikofer, καθώς και οι Michael Gahler, Raphaël Glucksmann, Ilhan Kyuchyuk και Miriam Lexmann.

 

Οι κυρώσεις της Κίνας στους ευρωβουλευτές και στα όργανα της Ε.Ε. είναι «απαράδεκτες και σίγουρα θα έχουν συνέπειες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σάσολι σε συνάντηση με τους ευρωβουλευτές που είναι τώρα έχουν κυρώσεις σε βάρος τους, προσθέτοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θα φοβούνται».

 

 

Η επίθεση της Κίνας στην Ε.Ε. σημαίνει ότι το ορόσημο εμπορική συμφωνία Πεκίνου-Βρυξελλών, που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν στα τέλη του περασμένου έτους και δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει πια.

 

Η Ε.Ε. ξέρει τώρα ότι η Κίνα είναι πραγματικά ενοχλημένη – αλλά η κύρια εξαφάνιση από την πλευρά της Ε.Ε. ήταν η αίσθηση της υπερηφάνειας για το γεγονός ότι το Bejing δεν μπόρεσε να ασκήσει αρκετή πίεση για να σταματήσει τις κυρώσεις της Ε.Ε., οι οποίες εγκρίθηκαν με ομόφωνη έγκριση, όπως απαιτείται. Τις τελευταίες μέρες, «το Πεκίνο για άλλη μια φορά έβαλε όλα τα μέσα για να αποτρέψει την έγκριση των κυρώσεων απειλώντας μεμονωμένα κράτη της Ε.Ε.», δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε. «Μας λέει κάτι για την τρέχουσα διάθεση στην Ε.Ε. ότι η στρατηγική εκφοβισμού της Κίνας δεν έχει λειτουργήσει».

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς προσχώρησαν στην Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή της μειονότητας των Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ. «Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, στέλνουμε το σαφέστερο μήνυμα στην κινεζική κυβέρνηση, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα κλείσει τα μάτια σε τόσο σοβαρές και συστημικές παραβιάσεις των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι θα ενεργήσουμε , σε συνεννόηση, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι », δήλωσε ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ. στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Efsyn.gr