Πυρετώδεις πολιτικές διαβουλεύσεις

by/ 0 Comments / 1 View / 15/07/2021

Τις διπλωματικές ενέργειες έναντι των νέων προκλήσεων που σχεδιάζει ο Τ. Ερντογάν για την Αμμόχωστο συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη ● Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σ. Ιωάννου, χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη.

Tα πολιτικά και νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των νέων προκλήσεων που σχεδιάζει ο Τ. Ερντογάν για την Αμμόχωστο συζήτησε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή του γενικού εισαγγελέα και του δημάρχου της περίκλειστης πόλης.

Στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις διπλωματικές ενέργειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση και τα διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις και αποφασίστηκε νέα συνεδρίαση μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, για τις επόμενες ενέργειες της Λευκωσίας.

«Εχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, οι οποίες αναλόγως των εξελίξεων θα πάρουν και μορφή υλοποίησης» δήλωσε μετά την τετράωρη συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Πελεκάνος, αποφεύγοντας να πει περισσότερα. Η εικόνα πάντως που δίνει η κυβέρνηση, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι τα σχέδια της Τουρκίας για άνοιγμα της Αμμοχώστου θα πρέπει να ανακοπούν, ώστε να μείνει ανοιχτή η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η συνεδρίαση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σ. Ιωάννου, χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη και εκτίμησε ότι «εάν ο Ερντογάν ανακοινώσει την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων νόμιμων κατοίκων κάτω από τουρκική διοίκηση τότε θα προκαλέσει σύγχυση, αμηχανία και διχασμό στον κόσμο της Αμμοχώστου». Το τμήμα που σχεδιάζει να ανοίξει η Τουρκία στην Αμμόχωστο είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο «το 16% ολόκληρης της πόλης, αν χαθεί όμως αυτό το κομμάτι θα χαθεί ολόκληρη η Κύπρος, θα χαθεί οτιδήποτε έχει σχέση με το εδαφικό και την επίλυση του Κυπριακού».

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, είπε ο δήμαρχος, έχουν γίνει στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» 36 αιτήσεις, διευκρινίζοντας ότι «δεν σημαίνει ότι αυτοί που έκαναν τις αιτήσεις ζητούν επιστροφή, αλλά την αποζημίωση για απώλεια χρήσης». Πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει για τους συνολικά 344 ιδιοκτήτες που έχουν κάνει αίτηση για την περίκλειστη περιοχή στην Επιτροπή. Ως προς τα νομικά μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τις εξαγγελίες του Τ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και χθες αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, σε ομιλία προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και έκανε λόγο για γιορτή (της επετείου της εισβολής) που «θα τονώσει το ηθικό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και θα εξαπλωθεί σαν κύμα σε όλο τον κόσμο η αποφασιστικότητά μας». Ωστόσο, το ενδεχόμενο να ακολουθήσει καταδικαστική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αφήνει αδιάφορη την τουρκική ηγεσία.

Τουρκία-Κίνα

Χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu, ο Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπινγκ, για το θέμα των Ουιγούρων της Κίνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας ήταν σε κλίμα κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού. Η Κίνα είναι μία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ. Η θέση του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπός του, Α. Γκουτέρες, «παραμένει αμετάβλητη, όπως έχει διατυπωθεί στα ψηφίσματα του Σ.Α. και στις εκθέσεις του γ.γ. του Οργανισμού».

Και στη νέα έκθεση που πρόκειται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα επισημαίνεται ότι στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει μόνον ένα κυρίαρχο κράτος. Από την πλευρά της, η διοίκηση Τατάρ, σχολιάζοντας την ίδια θέση που είχε διατυπώσει και ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, χαρακτήρισε τη δήλωση ατυχή και την Ε.Ε. αναξιόπιστη, καταλήγοντας ότι η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για την Κύπρο.

Efsyn.gr