Προτροπές ΗΠΑ προς Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφαση για τα Βαρώσια

by/ 0 Comments / 1 View / 21/07/2021

Έντονη αντίδραση από την Ουάσιγκτον για τις τουρκικές ανακοινώσεις περί ανοίγματος έκτασης 6,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Αγιο Νικόλαο της Αμμοχώστου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επέκρινε τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, για τη μεταβίβαση τμήματος παραθαλάσσιας εγκαταλελειμμένης πόλης της Κύπρου στον τουρκοκυπριακό έλεγχο και το εν μέρει άνοιγμα της περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Σύμφωνα με τον ΥΠ.ΕΞ., οι ΗΠΑ θεωρούν «την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ, απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες» για την επίλυση του Κυπριακού.

Μάλιστα, ο Μπλίνκεν προέτρεψε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση, η πάρθηκε παρά τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις θέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα καταδίκασαν χθες έντονα τις προκλητικές εξαγγελίες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησαν για τον συντονισμό των επόμενων ενεργειών σε διεθνές επίπεδο.

efsyn.gr