Προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο

by/ 0 Comments / 2 View / 05/07/2021

Ενα «σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο» περιμένει ο Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όμως όσον αφορά την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται άκρως επιφυλακτικός εν όψει της επίσκεψης που προγραμματίζει στα κατεχόμενα ο πρόεδρος της Τουρκίας στην επέτειο της εισβολής, στις 20 Ιουλίου.

 

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή» για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, τόνισε ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξη στη Realnews, καθώς όλα τα μηνύματα από την Αγκυρα παραπέμπουν στη δημιουργία νέων προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΗΠΑ καλούν τον Τ. Ερντογάν να μην προχωρήσει σε παράνομες μονομερείς ενέργειες.

Στη Λευκωσία βρίσκεται η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζεν Χολ Λουτ, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, την οποία όμως η Αγκυρα και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ απορρίπτουν, εάν δεν δοθεί στα κατεχόμενα καθεστώς κυριαρχικής ισότητας. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ, αλλά πιθανότατα θα αναβληθεί, λόγω της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό. Εν όψει της δικής του συνάντησης με τη Λουτ, ο Ε. Τατάρ μετέβη το Σαββατοκύριακο στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις. «Η τουρκική στάση όσο και η στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας», επισήμανε στη συνέντευξή του ο Ν. Δένδιας.

Ως προς την πορεία των ελληνοτουρκικών, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι δεν επήλθε σημαντική πρόοδος: «Τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο όσο και οι επαφές μου με τον Τούρκο ομόλογό μου επέτρεψαν “να σπάσει ο πάγος”, αλλά δεν επήλθε καμία σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μας. Οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η διαφορά μας υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει: η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποσύρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες».

Ο Ν. Δένδιας αναφέρεται και στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία σημείωσε: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας με τη γνωστή αιρεσιμότητα και προσβλέπουμε στη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Ε.Ε.

Ομως, θεμελιώδες κριτήριο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η τήρηση του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας. Το ότι υπήρχαν προβληματικά σημεία στην ίδια τη Συμφωνία είναι γνωστό και η Νέα Δημοκρατία, τότε ως αντιπολίτευση, είχε εκφράσει εγκαίρως την αντίθεσή της επί των συγκεκριμένων άρθρων. Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τεθεί σε ισχύ και πρέπει να εφαρμόζεται με ορθό τρόπο. Αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Θα πρέπει να μη γίνονται άστοχες δηλώσεις που προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό».

Ο Ν. Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Ουκρανία, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης θα επισκεφθεί τις χώρες της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης βρίσκεται από χθες στη Λιβύη, για συνομιλίες στο σκέλος της οικονομικής διπλωματίας και τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Avgi.gr