«Προκλητικές» οι ενέργειες της Τουρκίας λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Προκλητικές» οι ενέργειες της Τουρκίας λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ / 9 View / 05/06/2020

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τελευταίο δείγμα τις αξιώσεις για έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Η αμερικανική διπλωματία εξακολουθεί να τηρεί ξεκάθαρες αποστάσεις από τις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας επιμένοντας στο χαρακτηρισμό τού τουρκολυβικού μνημονίου ως «προκλητικού και μη βοηθητικού» μετά και τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, αλ Σάρατζ.

Σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τις θέσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».

Χαρακτήρισε παράνομο το μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη και είπε πως «δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».