Προειδοποιήσεις ΟΗΕ για «εκτροχιασμό» της κρίσης στη Βολιβία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προειδοποιήσεις ΟΗΕ για «εκτροχιασμό» της κρίσης στη Βολιβία / 11 View / 18/11/2019

«Ελευθέρας» από την πρόεδρο Ανιές στον στρατό, που με διάταγμα απαλλάσσει τους στρατιώτες από ποινικές ευθύνες για τους θανάτους στη διάρκεια διαδηλώσεων
Οι εξελίξεις στη Βολιβία, μετά την εξορία του Έβο Μοράλες και τις μεγάλες διαδηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους 23 πολίτες, έχουν προκαλέσει την ανησυχία του ΟΗΕ, που εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «εκτροχιασμού» της κατάστασης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και ταραχές, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 23 τον αριθμό από τις 20 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) μόνο την Παρασκευή καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 122 τραυματίες. Οι αριθμοί αυτοί έχουν επιβεβαιωθεί και από τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή της χώρας.

Η ΔΕΑΔ επίσης καταδίκασε την απόφαση της μεταβατικής προέδρου Ζανίν Ανιές να εκδώσει διάταγμα με το οποίο απαλλάσσει τους στρατιώτες από ποινικές ευθύνες για τους θανάτους και τους τραυματισμούς πολιτών στη διάρκεια καταστολής των διαδηλώσεων.

Ο Έβο Μοράλες καταδίκασε το διάταγμα μέσω Twitter, κρίνοντας ότι δίνει «λευκή επιταγή» με απόλυτη «ατιμωρησία» στους στρατιωτικούς για να «σφαγιάσουν τον λαό».

Ο υπουργός Προεδρίας, Χέρχες Χουστινιάνο, υπερασπιζόμενος το διάταγμα, είπε ότι «δεν είναι άδεια να σκοτώνεις, αλλά προβλέπει ότι όταν κάποιος υπερασπίζεται τον εαυτό του σε νόμιμη άμυνα, δεν θα τιμωρείται».

Μετά τη συνάντησή του στη Λα Πας με την προσωρινή πρόεδρο της χώρας, Ζανίν Ανιές, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Ζαν Αρνόλ, είπε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων στις ταραχές και η γενική κατάσταση στη χώρα είναι ανησυχητική και δήλωσε ότι ο Οργανισμός ελπίζει να μπορέσει να βοηθήσει ώστε να επιταχυνθεί «η διαδικασία ειρήνευσης», με τη διεξαγωγή νέων εκλογών, συνέπεια της παραίτησης και εξορίας του Έβο Μοράλες.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, δήλωσε ότι οι θάνατοι είναι «επικίνδυνη εξέλιξη» και κάλεσε τις αρχές της Βολιβίας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση «με ευαισθησία και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

Η κρίση εντείνεται στη Βολιβία, αποδεικνύοντας ότι οι εθνικές, φυλετικές και γεωγραφικές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα τη Λατινικής Αμερικής, παρά την προσπάθεια του Έβο Μοράλες να τις αντιμετωπίσει, δίνοντας φωνή και δικαιώματα στην πλειοψηφία των αυτοχθόνων πολιτών της χώρας στα 14 χρόνια της προεδρίας του.

Σύμφωνα με αναλυτές, η παραίτηση Μοράλες καταγγέλλοντας πραξικόπημα, έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από τον στρατό και τις καταγγελίες για νοθεία από τη μειοψηφούσα λευκή αντιπολίτευση, προκάλεσε ένα σοβαρό ρήγμα στην κοινωνία της χώρας, την οποία είχε προσπαθήσει να συμφιλιώσει πολιτικά και οικονομικά.