Προειδοποιήσεις Κρεμλίνου για διακοπή σχέσεων με ΗΠΑ στο ενδεχόμενο κυρώσεων

by/ 0 Comments / 0 View / 13/01/2022

Τυχόν επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν «θα ξεπεράσει το όριο», σύμφωνα με το Κρεμλίνο, το οποίο προειδοποίησε ότι θα ισοδυναμούσαν με διακοπή των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι μέχρι τώρα συνομιλίες με τη Δύση ήταν «ανεπιτυχείς».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι «οι κυρώσεις εναντίον ενός ηγέτη κράτους είναι ένα μέτρο που ξεπερνά το όριο και θα ισοδυναμούσε με διακοπή των σχέσεων». Αφορμή για τη δήλωση του εκπροσώπου το Κρεμλίνου, το νομοσχέδιο που παρουσίασαν την Τετάρτη Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ, με τη στήριξη του Λευκού Οίκου, το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Πούτιν, σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν διευκολύνει τη δημιουργία εποικοδομητικής ατμόσφαιρας για τις συνομιλίες» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης που είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του «εξαιρετικά αρνητικού» για τη Μόσχα, νομοσχεδίου έγινε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση στη Βιέννη του μόνιμου συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών αυτήν την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα συναντήθηκαν στη Γενεύη η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Ριαμπκόφ, ενώ χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι δύο πλευρές απλώς διαπίστωσαν τις… βαθιές τους διαφωνίες για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα συνομιλίες «ανεπιτυχείς», καθώς όπως είπε υπάρχουν διαφωνίες σε θεμελιώδη ζητήματα. «Ωστόσο θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «ποτέ δεν έχασε» και «δεν θα χάσει την πολιτική επιθυμία να συνεχίσει τον διάλογο».

ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να το διαψεύδει και να απαντά ότι η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη μεθόριο με τη γειτονική χώρα αποτελούν αντίδραση στην αυξανόμενη και εχθρική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή του ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό, ζητεί από τη Δύση να της δώσει μια σειρά εγγυήσεων για την ασφάλεια, περιλαμβανομένης μιας νομικά δεσμευτικής υπόσχεσης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Συμμαχία θα απομακρύνει τα στρατεύματά της από την περιοχή.

Ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τα ρωσικά αιτήματα, αν και ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δηλώνουν διατεθειμένοι να συνομιλήσουν με τη Ρωσία για τον έλεγχο των όπλων, την ανάπτυξη των πυραύλων και μέτρα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης.