Προβληματίζει η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη

by/ 0 Comments / 0 View / 28/05/2021

Kαι πολιτικό μήνυμα για την οριοθέτηση της επίσκεψης του Μ. Τσαβούσογλου στη Θράκη την Κυριακή, πριν ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκεφτεί επισήμως την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Ν. Δένδια, έστειλε η κυβέρνηση μετά τη διπλωματική επισήμανση ότι θα είναι ιδιωτικού χαρακτήρα.

 

Το ενδεχόμενο η Θράκη να γίνει κεντρικό θέμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, αφού τα μηνύματα που συνεχίζει να στέλνει η Αγκυρα παραμένουν θολά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις του Τ. Ερντογάν.

Η επικείμενη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου ενάμιση μήνα μετά τη συνάντηση της Αγκυρας έχει χαρακτηριστεί από την τουρκική πλευρά και ως βήμα προετοιμασίας για μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, με την ελληνική πλευρά να μην αποκλείει ακόμη και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

 

«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη. Εάν όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιλέξει με τον ένα ή άλλο τρόπο να προκαλέσει ένταση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Κ. Μητσοτάκη να συμφωνήσει στην αποδοχή μιας πρόσκλησης του Τ. Ερντογάν, ακόμη και αν συνοδεύεται με προτάσεις καλής θέλησης όπως η σύναψη ενός μορατόριουμ.

 

Οι τελευταίες δηλώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, με τις επιθέσεις Μπαχτσελί και Τσελίκ κατά Μητσοτάκη με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με σχολείο της Πάχνης στην Ξάνθη, διαμορφώνουν αρνητική αφετηρία. Από την άλλη η Αγκυρα στοιχηματίζει σε ταχεία αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

 

Χθες ο προεδρικός σύμβουλος Ι. Καλίν ήταν στο Βερολίνο για συνομιλίες και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ζήτησε στη Σύνοδο του Ιουνίου θετικά βήματα για αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης και ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Συζήτησε επίσης για την κατάσταση στη Λιβύη και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

 

Το προσφυγικό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο απασχόλησαν τη χθεσινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Πορτογαλία. Στο πλαίσιο αυτό αξιολογήθηκε και πάλι η πορεία των ευρω-τουρκικών σχέσεων εν όψει της συνόδου κορυφής στις 24-25 Ιουνίου. Από την Κύπρο πάντως το μήνυμα του Ν. Αναστασιάδη ήταν πως «είναι αδιανόητο από δικής μου πλευράς να συναινέσω σε μια θετική ατζέντα που θα περιελάμβανε εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, που θα περιλάμβανε τη μη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους ή και τα όσα άλλα διεκδικεί η Τουρκία».

 

Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ι. Κορτσόκ ενημέρωσε τον Ν. Δένδια και τον Ν. Χριστοδουλίδη ότι η χώρα του ακυρώνει τη συμμετοχή της σε τουρκική άσκηση στην οποία συμμετέχουν και τα κατεχόμενα. Ο Ν. Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον επίτροπο και αντιπρόεδρο της Ε.Ε., Μ. Σχοινά.

Efsyn.gr