Προβάδισμα αλλά με σημαντική πτώση για την «Ενιαία Ρωσία» στις εκλογές

by/ 0 Comments / 0 View / 20/09/2021

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» προηγείται στις ρωσικές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

 

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 9,4% των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών, η «Ενιαία Ρωσία» που συγκεντρώνει 38,87% των ψήφων, ακολουθούμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που συγκεντρώνει 25,02% και καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο.

 

Ωστόσο η «Ενιαία Ρωσία», καταγράφει σοβαρή πτώση σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και είναι αμφίβολο εάν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ή εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού ή δημιουργία συμμαχιών εντός του Κοινοβουλίου, ώστε να μην παρεμποδίζεται το κυβερνητικό νομοθετικό έργο.

Επίσης, δημοσκόπηση εξόδου που πραγματοποιήθηκε από την INSOMAR και δημοσιεύτηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA προέβλεπε ότι η «Ενιαία Ρωσία» θα κέρδιζε λίγο περισσότερο από το 45% των ψήφων. Σημειώνεται ότι η «Ενιαία Ρωσία» συγκέντρωσε λίγο περισσότερο από το 54% των ψήφων το 2016, την τελευταία φορά που διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές. Έκτοτε το κόμμα αντιμετώπισε πτώση της δημοτικότητάς του.

 

Στην τρίτη θέση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων ακολουθεί το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό, στην ουσία υπερεθνικιστικό κόμμα με τον εκκεντρικό ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 9,57% των ψήφων και έπεται το νέο φιλελεύθερο κόμμα «Νέοι Άνθρωποι» με 7,85% και ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Δίκαιη Ρωσία» με 6,66%.

 

Αν κα ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή όσων είχαν ζητήσει εγκαίρως και αποκτήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικτυακή ψηφοφορία (στη Μόσχα έφθασε το 96,5%), στα παραδοσιακά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η γενική συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχε φθάσει σε όλη τη Ρωσία κατά μέσο όρο στο 45,15% (και κατά τις εκτιμήσεις θα προσέγγιζε το 50% του εκλογικού σώματος). Στις εκλογές του 2016, η συμμετοχή ήταν στο 47,88%.

 

Τέλος, στις πολυάριθμες καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διάρκεια των εκλογών, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με τη δική του στατιστική και την εκτίμηση ότι «σημαντικά προβλήματα δεν υφίστανται». Σύμφωνα με τον αρμόδιο διευθυντή του υπουργείου Μιχαήλ Νταβίντοφ, «από την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας καταγράφηκαν 5.800 καταγγελίες, σχεδόν μιάμιση φορά λιγότερες από τις βουλευτικές εκλογές του 2016».

Efsyn.gr