Πούτιν σε Μακρόν και Μέρκελ: Απαράδεκτες οι πιέσεις στον Λουκασένκο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πούτιν σε Μακρόν και Μέρκελ: Απαράδεκτες οι πιέσεις στον Λουκασένκο / 6 View / 19/08/2020

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογο του Εμμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της χώρας θα ήταν απαράδεκτες

Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ταχύτερη διευθέτηση της κρίσης στην Λευκορωσία, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε επίσης με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κρίση στην Λιβύη. «Συνεχίστηκε η αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα της λιβυκής κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ της είπε ότι οιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας θα ήταν απαράδεκτες.

Επικοινωνία και με Σαρλ Μισέλ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησε, παραμονή της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις απόπειρες σειράς κρατών να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία της χώρας και να αποσταθεροποιήσουν με κάθε τρόπο την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνομιλία, η οποία διήρκεσε μίση ώρα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον «να μην επιτραπεί ώστε οι εξελίξεις να πάρουν τη μορφή της αντιπαράθεσης».

Από την πλευρά της, πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα ενδεχόμενα συνδρομής του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, μεταξύ των οποίων και τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ρωσίας συζήτησαν τους καλύτερους τρόπους, ώστε να συμβάλουν στην έναρξη και τη διεξαγωγή του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου στη Λευκορωσία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ένας από αυτούς περιλαμβάνει την πρόταση της διαμεσολάβησης του ΟΑΣΕ» δήλωσε η πηγή.

«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ρωσίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές (για τη Λευκορωσία) μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 19 Αυγούστου)» επισήμανε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία «διήρκεσε περίπου μισή ώρα». «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πούτιν , ο Μισέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ σε σχέση με τις παραβιάσεις στις εκλογές (της 9ης Αυγούστου) για τη χρήση βίας και τις διώξεις και υπογράμμισε το δικαίωμα του λαούς της Λευκορωσίας να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του», κατέληξε ο ευρωπαίος αξιωματούχος