ΠΟΥ: Ο κορονοϊός μοιάζει με πανδημία, δεν είναι ακόμη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΥ: Ο κορονοϊός μοιάζει με πανδημία, δεν είναι ακόμη / 15 View / 05/02/2020

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που εμφανίστηκε στην Κίνα, έχει στοιχίσει τη ζωή 427 ανθρώπων μέχρι σήμερα και έχει μολύνει πάνω από 20.000, δεν αποτελεί ακόμη «πανδημία», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς ο συγκεκριμένος όρος αφορά κατάσταση παγκόσμιας διάδοσης μιας νόσου.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιλβί Μπριάν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ, αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία για κίνδυνο μόλυνσης. «Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες», πρόσθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε πως η κοιτίδα της επιδημίας είναι η επαρχία Χουμπέι. «Η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι εκεί έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα» για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου, υπογράμμισε.

Και εξέφρασε την ελπίδα πως «βασιζόμενοι σ’ αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν στη Χουμπέι, αλλά και σε άλλα μέρη, στα οποία είχαμε κρούσματα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση και να απαλλαχθούμε απ’ αυτόν τον ιό».

Σε αυτό το σημείο η Μπριάν έκανε λόγο για μια «πρόκληση» εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών και της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται ο ιός. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, όμως (…) πιστεύουμε πως είναι δυνατό», δήλωσε.

Τέλος, αξιωματούχος του ΠΟΥ ανέφερε πως ο οργανισμός θα έχει αυτή την εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με αντιπροσώπους της βιομηχανίας των ταξιδιών και του τουρισμού για να εκπονήσουν συστάσεις για την προστασία των πληρωμάτων τους ώστε να μπορέσουν να επαναληφθούν οι πτήσεις στην Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ