ΠΟΥ: Κινούμαστε στη λάθος κατεύθυνση!

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΥ: Κινούμαστε στη λάθος κατεύθυνση! / 9 View / 14/07/2020

Νέα δραματική προειδοποίηση για την εξέλιξη της πανδημίας – «Βλέπουμε μια επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπου τα αποδεδειγμένα μέτρα μείωσης του κινδύνου μετάδοσης δεν εφαρμόζονται ή δεν τηρούνται» δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους

Με μια νέα δραματική προειδοποίηση για τη σοβαρότητα του κινδύνου που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα απέναντι στον κορωνοϊό επανήλθε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλές χώρες κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση». Καθώς τα μέτρα και η προσοχή έχουν χαλαρώσει, «βλέπουμε μια επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπου τα αποδεδειγμένα μέτρα μείωσης του κινδύνου μετάδοσης δεν εφαρμόζονται ή δεν τηρούνται» δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

13 εκατ. κρούσματα

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τα 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Ρόιτερ, καταγράφοντας αύξηση 1 εκατομμυρίου σε μόλις 5 ημέρες! Βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 566.075 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 24ωρο της Κυριακής, άλλοι 4.442 ασθενείς προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων, ενώ 202.975 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως.

Πρώτη σε θανάτους η Βραζιλία

Οι χώρες με τους περισσότερους νέους θανάτους ήταν η Βραζιλία με 1.071 νεκρούς, οι ΗΠΑ με 636 και η Ινδία με 551. Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 135.066 θανάτους και 3.282.554 κρούσματα. Ακολουθούν η Βραζιλία με 71.469 θανάτους και 1.839.850 κρούσματα, η Βρετανία με 44.819 νεκρούς (289.503 κρούσματα), η Ιταλία με 34.954 νεκρούς (243.061 κρούσματα) και το Μεξικό με 34.730 νεκρούς (295.268 κρούσματα). Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά συνολικά 83.594 κρούσματα και 4.634 θανάτους.

“Να τηρούνται τα μέτρα”

Η πανδημία του νέου κωρονοϊού πρόκειται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αν συγκεκριμένες κυβερνήσεις δεν αναλάβουν αποφασιστική δράση για να κάμψουν την εξάπλωση του ιού, προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Επιτρέψτε μου να μιλήσω με ευθύτητα: Πάρα πολλές χώρες οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ο ιός παραμένει ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στη διάρκεια ενημέρωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη Γενεύη. «Εάν δεν τηρούνται τα βασικά μέτρα προφύλαξης, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία είναι να χειροτερεύει διαρκώς. Όμως δεν χρειάζεται να γίνει έτσι» είπε ο δρ Γκεμπρεγέσους.

Κατά τον ίδιο, «ανάμεικτα μηνύματα» από διάφορους ηγέτες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει κάποιους από αυτούς. Υπενθυμίζεται ότι, με εντολή Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατηγορώντας τον ότι αντέδρασε καθυστερημένα στην εξάπλωση του ιού επειδή δεν ήθελε να πλήξει το γόητρο της Κίνας, απ’ όπου ξέσπασε το επιδημικό κύμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δικαστικό μπλόκο στην Καταλωνία

Πάντως, η αναφορά του Γκεμπρεγέσους στα «ανάμεικτα μηνύματα» των ηγεσιών θα μπορούσε να αφορά κάλλιστα και τις χθεσινές δικαστικές αποφάσεις στην Ισπανία, μια από τις χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά από την Covid-19. Συγκεκριμένα, η ισπανική Δικαιοσύνη ανέστειλε την απόφαση για νέο κατ’ οίκον περιορισμό περίπου 200.000 κατοίκων μιας ζώνης της Καταλωνίας γύρω από την πόλη Λέριδα, τον οποίο διέταξαν την Κυριακή οι περιφερειακές αρχές λόγω της παρατηρούμενης αύξησης των κρουσμάτων, κρίνοντας ότι είναι «αντίθετος προς τον νόμο». Τώρα, η τοπική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να «παρακάμψει» την απόφαση και ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλωνίας Κιμ Τόρα κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να ακολουθήσουν κανονικά τις κυβερνητικές εντολές. Ο Τόρα δήλωσε πως είναι αδύνατον να γίνει δεκτή η απόφαση του δικαστηρίου λόγω των κινδύνων που ενέχει και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα εγκρίνει ένα διάταγμα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή.

Στη Ρωσία, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν χθες 6.537 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τις 733.699, ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως. Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 104 άνθρωποι από την Covid-19, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 11.439.

Αργεντινή: Εκτός ελέγχου η εξάπλωση

Στην Αργεντινή ξεπεράστηκε την Κυριακή ο αριθμός των 100.000 κρουσμάτων, με τις αρχές της χώρας να δυσκολεύονται να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού παρά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που έχουν θέσει σε εφαρμογή στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και στα προάστιά της. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το 24ωρο της Κυριακής καταγράφηκαν 2.657 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολό τους να φθάνει τα 100.166. Η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες επέβαλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα μέσα Μαρτίου για να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας και χαλάρωσε ορισμένα από αυτά τον Μάιο. Ωστόσο στα τέλη Ιουνίου επανέφερε τους περιορισμούς στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων. Ο απολογισμός των θυμάτων της Covid-19 στην Αργεντινή ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 1.845 αλλά είναι πολύ χαμηλότερος από τους 72.100 στη Βραζιλία ή τους σχεδόν 12.000 στο Περού. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων έγινε τετραψήφιος στις αρχές του Ιουνίου και τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ξεπερνά τις 3.000 ανά 24ωρο.

Ανησυχία σε Μεξικό – Ισραήλ

Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στο Μεξικό, όπου οι θάνατοι αυξάνονται ραγδαία, παράλληλα με τα κρούσματα. Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή 276 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19 και ακόμη 4.482 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα έφτασε πλέον τους 35.006 νεκρούς επί συνόλου 299.750 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Ανησυχητική η κατάσταση και στο Ισραήλ, όπου το 24ωρο της Κυριακής καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 αλλά και 1.207 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα έχει ήδη φτάσει τους 362 νεκρούς επί συνόλου 38.670 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Επίσης, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από 134 σε 151, από τους συνολικά 514 που νοσηλεύονται