Πολιτικό κομφούζιο για το Brexit

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πολιτικό κομφούζιο για το Brexit / 26 View / 02/04/2019

Βαρύ παραμένει το κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς όλες οι προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο πέφτουν στο κενό με το βαθιά διαιρεμένο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει τα δεδομένα έχοντας μπροστά του μια ιστορική επιλογή ανάμεσα σε ένα ηπιότερο Brexit και σε αποχώρηση από τη Γηραιά Ήπειρο σε 10 ημέρες χωρίς συμφωνία.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας και τις τέσσερις εναλλακτικές επιλογές στη Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέιμε τις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο υπουργό, Στίβεν Μπάρκλεϊ, να δηλώνει ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει μια μακρά αναβολή και να φύγει από την Ε.Ε. στις 12 Απριλίου, εάν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Με τα σενάρια για μια τέταρτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης να «φουντώνουν» και την κυβέρνηση να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης δεν αποκλείεται η Τερέζα Μέι να φέρει εκ νέου στη Βουλή των Κοινοτήτων την πρότασή της χωρίς να έχει εξασφαλιστεί πως θα περάσει.

Ακολούθησε η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες με τον Γκι Φερχόφστατ να δηλώνει ότι η έξοδος «χωρίς συμφωνία» είναι πλέον «σχεδόν αναπόφευκτη». «Την Τετάρτη θα δοθεί η τελευταία ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από το αδιέξοδο ή να βρεθεί μπροστά στην άβυσσο», έκρινε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

«Η Σφίγγα είναι ανοιχτό βιβλίο σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Κανείς δεν γνωρίζει πού κατευθύνεται. Θα θέλαμε να κάνουμε τη Σφίγγα να μιλήσει, να μας πει προς ποια κατεύθυνση θα ήθελε να πάει», συμπλήρωσε.

«Κάθε μέρα έρχεται όλα και πιο κοντά η πιθανότητα για Brexit χωρίς συμφωνία» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το «διαζύγιο».

Οι ψήφοι και το αίτημα Κόρμπιν

Mε 276 κατά απορρίφθηκε η πρόταση να επιδιωχθεί μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., με 282 κατά η πρόταση να επιδιωχθεί η δημιουργία μιας «κοινής αγοράς 2.0» με την Ε.Ε., με 292 ψήφους κατά η πρόταση για ανάκληση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 και ακύρωση του διαζυγίου, ως υστάτη λύση για να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία, και με 292 η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θα επιβεβαιώνει οποιαδήποτε λύση πριν αυτή τεθεί προς επικύρωση στο Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι η μία από τις προτάσεις δεν πέρασε για μόλις τρεις ψήφους και ότι εφόσον η πρωθυπουργός μπόρεσε να φέρει την συμφωνία της στη Βουλή τρεις φορές, τότε και στις άλλες επιλογές θα όφειλε να δοθεί η ίδια ευκαιρία.

Έντονες ήταν οι διαφωνίες των Τόρις για την πρόταση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κόμματος, αλλά και για την πρόταση-φαβορί περί μόνιμης και ολοκληρωμένης τελωνειακής ένωσης, την οποία έθεσε σε ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζέρσερ Κεν Κλαρκ.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας και βουλευτής των Συντηρητικών, Ντομινίκ Γκριβ, υποστήριξε πως είναι προφανές ότι οι λύσεις με την μεγαλύτερη προτίμηση είναι αυτές για την παραμονή στην τελωνειακή ένωση και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αυτός είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, αλλά θα πρέπει οι υποστηρικτές αυτών των προτάσεων να ψηφίσουν και τις δύο επιλογές.

«Η συμφωνία της πρωθυπουργού δεν έχει κάτι ιδιαίτερα μαγικό απέναντι στις υπόλοιπες – η σκληρή αλήθεια είναι ότι η δική της συμφωνία είχε λιγότερη υποστήριξη από τις λύσεις που εξετάσαμε σήμερα» είπε.

Ακόμα μία παραίτηση

Η εισήγηση του Νικ Μπόουλς «αλά Νορβηγία για δημιουργία «κοινής αγοράς 2.0» με ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA) και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA) υποστηρίχθηκε από τους Εργατικούς και το σκοτσέζικο κόμμα SNP αλλά δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των βουλευτών.

«Έχω αποτύχει, κυρίως επειδή το κόμμα μου δεν κατάφερε να συμβιβαστεί» δήλωσε ο διακεκριμένος κοινοβουλευτικός των Τόρις, ο οποίος παραιτήθηκε από το κόμα, παρά το γεγονός ότι συνάδελφοί του τον προέτρεπαν να μην το κάνει. «Το Συντηρητικό Κόμμα φάνηκε ανίκανο να συμβιβαστεί, κατά συνέπεια θα γίνω ανεξάρτητος προοδευτικός Συντηρητικός», έγραψε ύστερα στο Twitter.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP), o Ίαν Μπλάκφορντ, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του υποστήριξαν τόσο την πρόταση για παραμονή στην ενιαία αγορά, όσο και την πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν και διεμήνυσε ότι η μέρα που η Σκοτία θα κερδίσει την ανεξαρτησία της είναι κοντά.

«Όχι» και από DUP

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δέκα βουλευτές του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, κοινοβουλευτικού σύμμαχου των Συντηρητικών, τάχθηκαν εναντίον και των τεσσάρων, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους. «Καμιά τους δεν είναι η επιλογή που προτιμάμε», δήλωσε στο Reuters.

Πάντως, και οι τρεις εναλλακτικές επιλογές απορρίφθηκαν με σημαντικά μικρότερη διαφορά από ότι η συμφωνία της Μέι, που καταψηφίστηκε -για τρίτη φορά- με 58 ψήφους διαφορά την Παρασκευή.

πηγή:Εφημερίδα των Συντακτών