Πολιτική «φουρτούνα» στην Ιταλία: Ο Ρέντσι απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση

by/ 0 Comments / 6 View / 14/01/2021

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην γειτονική χώρα, καθώς ο Ματέο Ρέντσι, επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους δύο υπουργούς του που έχει στην κυβέρνηση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από την κυβέρνηση οι Τερέσα Μπελανόβα και Έλενα Μπονέτι, δηλώνοντας ότι «η κρίση στη χώρα είναι υπαρκτή εδώ και μήνες και δεν ξεκίνησε τώρα. Η Δημοκρατία δεν είναι ριάλιτι σόου», ενώ εξέφρασε τη στήριξή του προς τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε οτι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι εφικτό», αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για διάλογο με νέο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν θα συνεργαστεί με τις «δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς», αφήνοντας αιχμές για τον Ματέο Σαλβίνι, όμως προέβλεψε ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές, καθώς «στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».

Ο Ματέο Ρέντσι, ολοκληρώνοντας την συνέντευξη τύπου του, τόνισε ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας». Θέλησε, ουσιαστικά, να αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία του με τα Πέντε Αστέρια, την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και την Ιταλική Αριστερά, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Αυτό έρχεται μία ημέρα μετά την έγκριση από την ιταλική κυβέρνηση του σχεδίου Κόντε για αξιοποίηση των 222 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας, στη σκιά της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα.

Το μπαλάκι, πλέον, βρίσκεται στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ψάχνοντας για νέες συμμαχίες, ή εάν θα επιδώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μια πρώτη απάντηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε θα μπορούσε να φτάσει σήμερα το βράδυ, στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να εξετάσει νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρηματιών που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό. Υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν οι δυο υπουργοί (Γεωργίας και Ισότητας) του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι, που δήλωσαν ότι παραιτούνται.

Ο γραμματέας της Λέγκα, τέλος, Ματέο Σαλβίνι, μέσω διαδικτύου ζήτησε την άμεση προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Efsyn.gr