«Πισωγύρισμα» της Τουρκίας σε Δικαιοσύνη και ΜΜΕ «βλέπει» η Ε.Ε., σύμφωνα με το Reuters

by/ 0 Comments / 51 View / 30/10/2015

«Πισωγυρίσματα» όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης διαπιστώνει σύμφωνα με το Reuters έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, η οποία πάντως δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου στη χώρα.

Στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσης προόδου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και για εντεινόμενη πολιτικοποίηση της κρατικής διοίκησης.

Οι Βρυξέλλες, που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη βοήθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές από τη Συρία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, επιμένουν ότι δεν καθυστέρησαν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για πολιτικούς λόγους, αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως εξηγούν αξιωματούχοι, επαφίεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποφασίσει πότε θα εγκριθούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθειες να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης. Ωστόσο, αυτή η δέσμευση αντισταθμίστηκε από την υιοθέτηση νόμων στους τομείς του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συγκεντρώνεσθαι που αντίκεινται στα ευρωπαϊκά πρότυπα» αναφέρεται στο κείμενο.

«Η κατάσταση έχει αναστραφεί από το 2014. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ο διαχωρισμός εξουσιών έχουν υπονομευτεί και οι δικαστές και οι εισαγγελείς βρέθηκαν κάτω από ισχυρές πολιτικές πιέσεις», συνεχίζει η έκθεση.

Ερωτηθείς για το προσχέδιο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την ουσία της έκθεσης, δεδομένου ότι το έγγραφο αυτό δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί.

Πηγή που έχει γνώση του εγγράφου ανέφερε ότι το κείμενο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters είχε γραφτεί πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 18 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική