Πιέσεις στη Μέρκελ για τον Nord Stream 2

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πιέσεις στη Μέρκελ για τον Nord Stream 2 / 8 View / 08/09/2020

Πιέσεις από το εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), με στόχο να αποσύρει τη στήριξη στον αμφιλεγόμενο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», δέχεται η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, μετά τους ισχυρισμούς περί δηλητηρίασης του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Νόρμπερτ Ρόετγκεν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου και μέλους του CDU, ο οποίος επεσήμανε τα εξής:

«Μετά τη δηλητηρίαση του Ναβάλντι, απαιτείται μια ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση, την οποία πρέπει να λάβει ο Πούτιν. Η Ε.Ε. θα πρέπει από κοινού να αποφασίσει τη διακοπή του “Nord Stream 2”».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Γερμανίας, η Bild, σε βασικό της άρθρο την Πέμπτη, κάλεσε τη Μέρκελ να «σταματήσει τον αγωγό του Πούτιν».

Η πρώτη αντίδραση της Καγκελαρίου ήταν σαφώς πιο συγκρατημένη, καλώντας τη Μόσχα να ερευνήσει την υπόθεση και να δώσει απαντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Βερολίνο, ο αρχηγός της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε με τη νευροτοξική ουσία Νοβιτσόκ. Η ίδια ουσία είχε χρησιμοποιηθεί και τον Μάρτιο του 2018 στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Μέρκελ σχεδιάζει να συμβουλευτεί την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαμορφώσει μία «απάντηση». Όμως, προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Η αντίδραση της Μόσχας

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει βάση» στις κατηγορίες για εμπλοκή του ρωσικού κράτους στην υπόθεση. Πρόσθεσε δε, ότι η Μόσχα αναμένει διευκρινίσεις από το Βερολίνο για το γερμανικό συμπέρασμα ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε.

Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, ενώ απέρριψε τις «φωνές» για διακοπή του «Nord Stream 2».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαιώσουν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νοβιτσόκ, η Καγκελάριος έσπευσε να αποσυνδέσει κάθε συσχέτιση μεταξύ της υπόθεσης και του αγωγού, διαμηνύοντας ότι μία τέτοια σύνδεση «είναι ακατάλληλη».

Tο project του «Nord Stream 2» 

Ο αγωγός «Nord Stream 2» αποτελεί ένα ρωσο-ευρωπαϊκό ενεργειακό project, του οποίου ηγείται η ρωσική εταιρεία Gazprom. Το σχέδιο, προϋπολογισμού 9,5 δισ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού αερίου, μήκους 764 μιλίων, χάρη στον οποίο θα μεταφέρεται ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Το παραπάνω project, βέβαια, είχε εγείρει αντιδράσεις και κατά τους προηγούμενους μήνες, με την αμερικανική Γερουσία να ζητάει την επιβολή κυρώσεων στις εμπλεκόμενες εταιρείες, επικαλούμενη την υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατασκευή του «Nord Steam 2» βαίνει προς πλήρη ολοκλήρωση, καθώς εκκρεμεί να υλοποιηθεί μόλις το 6% των έργων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg